Om altijd een lekkere maaltijd op tafel te kunnen zetten zijn er een aantal basis ingrediënten die je in huis moet hebben. Hieronder kun je lezen met welke basisingrediënten jij altijd verzekerd bent van een lekkere maaltijd!
Koken
Koken kan erg leuk en rustgevend zijn. Sommige mensen koken volgens een recept. Sommige mensen houden van improviseren, en koken met wat ze in huis hebben. Ondanks dat veel mensen van lekker eten en koken houden, is dat niet voor iedereen weggelegd. Er zijn namelijk mensen die het erg moeilijk vinden. Kook je niet elke dag volgens een recept, dan kan het soms lastig zijn om de juiste boodschappen mee te nemen. Vaak mis je dan ingredienten en kan je weer terug naar de supermarkt. Maar daar is een heel makkelijk foefje voor. Met een aantal basisingrediënten in huis maak je namelijk al snel een eenvoudige en voedzame maaltijd.
Leestip: 22 handige lifehacks voor in de keuken!
#1. Kruiden
Kruiden zijn de smaakmakers voor je maaltijd. Met alleen peper en zout kom je al een heel eind. Toch zijn er genoeg andere kruiden die je maaltijd een verrassend resultaat geven. Vaak is het gebruik van veel zout niet eens gezond. Dit zit namelijk al in genoeg standaard producten die je bij de supermarkt haalt. Met de volgende kruiden ben je altijd verzekerd van de perfecte smaak:
- Zwarte peper
- Zeezout
- Chilipeper
- Komijn
- Paprikapoeder
- Kerrie
- Oregano
- Tijm
- Kaneel
- Nootmuskaat
- Kruidnagelen
- Laurier
- Kardemom
- Gember
- Ketoembar
- Groente/kippen bouillonblokjes
Leestip: 5 handige tips om je huis schoon te houden!
#2. Olijfolie
Olijfolie is een erg veelzijdig ingrediënt. Zo kan je het gebruiken om een stukje vlees, vis of aardappelen in te bakken of voor een salade. Een stukje brood met wat peper en zout dippen in de olijfolie is zelfs een verrassing voor je tong. Let wel goed op want je hebt olijfolie die geschikter is om in te bakken, dan die voor in de salade.
#3. Zonnebloemolie
Naast olijfolie kan zonnebloemolie niet in je keukenkastje ontbreken. Beiden zijn gezonder dan boter. Zonnebloemolie is heerlijk voor oosterse gerechten, maar kan ook goed als basis voor een dressing dienen. Aardappels of een stukje vlees bakken gaat prima in zonnebloemolie en zelfs voor frituren is het geschikt.
#4. Tomatenpuree en tomaten in blik
Tomaten zijn echte smaakmakers, vooral bij italiaanse gerechten. Heb je tomatenpuree of tomaten in blik, dan ben je altijd verzekerd van een goede basis voor een pastasaus. Let wel op! Er zit vaak toegevoegd zout in de blikjes. Wil je een gezond alternatief? Zorg dan dat je zoutloze tomatenpuree of ingeblikte tomaten in huis hebt. Je kan er zelfs soep of tomatensap van maken. Heb je trek in een snelle en gezonde maaltijd dan mag dit basisingrediënt zeker niet ontbreken.
Leestip: Zo maak je eenvoudig je eigen pastasaus!
#5. Kokosmelk
Kokosmelk is erg lekker en gezond.Het is dan ook een goede smaakmaker voor je currysaus. Ook voor toetjes is dit erg geschikt. Heb je zin in een oosters tintje aan je maaltijd gebruik dan kokosmelk. Het is erg eenvoudig in het gebruik. Je bakt je groente en of vlees, voegt er kruiden zoals: kerrie, peper, zout, kurkuma aan toe. Een beetje kokosmelk en je saus is klaar.
#6. Kokosolie
Of kokosolie nou gezond is of niet, daar zijn de meningen nogal verschillend in. Het is wel erg gezond voor je huid en een lekkere smaakmaker. Wil je een keer een andere smaak aan je gerecht? Dan mag dit zeker niet ontbreken in je keukenkast.
#7. Rijst
Rijst is misschien wel het meest eenvoudige en veelzijdige basisingrediënt die wel bij elke maaltijd past. Zilvervliesrijst heeft de meeste vezels en is dus het gezondst. Toch kan witte rijst ook erg lekker zijn. Zorg dat je dit altijd in huis hebt. Met een heerlijke curry ben je namelijk al snel verzekerd van een voedzame maaltijd.
#8. Risotto-rijst
Wil je een keer een italiaans tintje geven aan je maaltijd? Zorg dan dat je risottorijst op voorraad hebt. Met wat bouillon, groente, en eventueel vlees heb je in 20 min een lekkere maaltijd op tafel. Met de tomatenpuree kan je er nog een heerlijke toevoeging aan geven.
Leestip: Zo maak je een budgetvriendelijk weekmenu!
#9. Yoghurt
Met yoghurt kan je ontzettend veel. Je kan er toetjes, sausjes en dressings van maken. Het geeft een frisse smaak aan je eten.
#10. Gedroogde peulvruchten
Peulvruchten zijn erg gezond. Vooral doordat er in blik vaak veel zout in zit zijn gedroogde peulvruchten aan te raden. Oranje linzen zijn erg eenvoudig en altijd binnen 20 min klaar. Andere peulvruchten zoals: kidneybonen, witte bonen, linzen en kikkererwten moet je een nacht van te voren wellen en langer koken. Toch is het een aanrader want je kan er werkelijk van alles mee. Toevoegen aan je saus, hummus, burgers, alles is mogelijk. Dit mag dus zeker niet ontbreken.
#11. Peulvruchten in blik
Soms heb je geen tijd om je gedroogde peulvruchten te wellen. Dan zijn bonen in blik erg handig. Zorg dus altijd dat je een paar blikjes bruine bonen, kapucijners, kikker weten op voorraad hebt.
#12. Groente in vriezer of blik
Verse groente is natuurlijk het gezondst. Toch vergeet je soms wat. Uit de vriezer is natuurlijk gezonder dan uit blik. Maar niet iedereen heeft een vriezer. Zorg dat je altijd wat groente zoals: spinazie (diepvries), erwten (blik of diepvries) of worteltjes op voorraad hebt. Hiermee ben je altijd verzekerd van groente voor je gerecht.
#13. Pasta
Pasta is erg lekker en veelzijdig. Een salade of een pastagerecht is altijd lekker. Gedroogde pasta is goedkoop en lang houdbaar. Zorg dat je dit altijd op voorraad hebt en je kan altijd eten.
Leestip: Zo kook je spaghetti zonder te kleven!
#14. Maïs
Maïs bevat veel ijzer. Het is niet duur en makkelijk in een klein blikje in je kast te zetten. Je kan het een aan een Mexicaans of Oosters gerecht toevoegen.
#15. Meel
Met meel kan je alles. Zelf pizza maken, soep binden, brood bakken, quiche maken. Zorg dat je altijd volkorenmeel, meel, maizena op voorraad hebt. Hiermee kan je erg veel en heb je een gezonde maaltijd.
#16. Sojasaus
Door altijd een flesje ketjap of sojasaus in je kast te hebben staan kan je altijd makkelijk je gerecht tot iets heerlijks omtoveren. Het is niet duur en makkelijk in gebruik.
#17. Eieren
Eieren bevatten veel eiwitten en zijn een goede toevoeging aan je maaltijd. Koken, bakken of als toevoeging, ze zijn erg veelzijdig. Door dit altijd in je kast te hebben kom je een heel eind.
Leestip: Zo maak je eenvoudige spaghetti Carbonara!
#18. Balsamico azijn
Dit is een heerlijk ingredient voor en salade, maar ook in een saus doet balsamicoazijn het goed. Wil je een lekkere eenvoudige dressing? Dan mag dit zeker niet ontbreken in je kast.
#19. Appelazijn
Appelazijn kan je zelfs gebruiken als conditioner of om je douche mee te reinigen. Veelzijdiger kan dus niet. Het is erg gezond en lekker in een salade. Proberen? Kijk eens op Byfit daar kun je appelazijn kopen
#20. Melk
Gewone of plantaardige melk maakt je gerecht romig. Door een pak houdbare melk op voorraad te hebben, kan je altijd een lekker gerecht maken.
#21. Vis & vlees
Een of twee keer per week vis is erg gezond. Leg altijd een stukje in de diepvries en je hebt een heerlijke toevoeging voor bij je gerecht. Wil je een keer iets anders dan vis? Zorg dan dat je ook wat vlees in je diepvries legt.
#22. Zaden & Noten
Zaden en noten zijn een goede toevoeging aan je maaltijd. Je kan het in taart, brood, toetjes, salades en maaltijden gebruiken. Heb het altijd op voorraad en je hebt een heerlijke knapperige toevoeging in je kast.
Leestip: 7 budgetvriendelijke tips voor vegetariërs!
#23. Tofu & Tempeh
Elke dag vlees en vis is niet gezond voor: milieu, mens en dier. Een vleesloze dag of helemaal geen vlees eten is niks mis mee. Toch is het wel belangrijk dat je dan genoeg eiwitten binnen krijgt. Met tofu en tempeh kan je werkelijk van alles. Marineer het en je kan het bakken of frituren en toevoegen bij elke maaltijd.
Zo zie je maar koken hoeft niet moeilijk te zijn en met wat basis kom je al een heel eind! Welke ingrediënten heb jij standaard in huis? Laat het ons weten in de comments hieronder!