Dit zijn de handige recepten die je binnen een uur op tafel kunt hebben staan. Het kan topsport zijn om een smaakvol kerstdiner aan je gasten te presenteren. Zelf maken is leuk, maar als je drie dagen non-stop in de keuken staat en afgepeigerd aan tafel zit, is dat niet leuk voor jezelf en voor je gasten. Hier zijn recepten die snel en smaakvol zijn voor het kerstdiner.
#1. Zoete aardappelpuree
Het handige van aardappelpuree is dat je dit ook van te voren kunt maken en dan later op het moment suprême kunt warm maken. Een variatie op de gewone aardappelpuree is die van zoete aardappel. Het is lekker met crème fraîche in plaats van melk en verse rucola er door heen geeft de puree wat meer bite.
Lees ook: 3 eenvoudige recepten voor kerst!
#2. Schnitzelrolletjes met roomkaas en cranberry
Bij het vlees bereiden gaat normaal bij het diner de meeste tijd in zitten, maar dat hoeft niet met dit recept. Wat je nodig hebt zijn:
- ongepaneerde schnitzels
- roomkaas
- gedroogde cranberry’s
- pijnboompitjes
- peper en zout
- roomboter
Eerst de schnitzels goed plat slaan. Dat is tevens een mooie gelegenheid om de nog op te bouwen frustraties voor een kerstdiner met (schoon)familie er vast even uit te slaan. Breng de schnitzels op smaak met wat peper en zout. Beleg daarna de brede kant met de roomkaas, pijnboompitjes en cranberry’s. Rol de schnitzels op. Prik de rol goed vast aan elkaar met een satéprikker of bindt het vast met keukentouw. De rollen even snel rondom bruin bakken in de koekenpan met boter. Daarna leg je ze in een ingevette ovenschaal in het midden van een op 180 graden voorverwarmde oven. In ongeveer 15 minuten is je vleesgerecht klaar om te serveren.
#3. Groente en salades
Als groente kun je natuurlijk een aantal salades maken. Deze heb je ook vrij snel in elkaar geflanst. Een salade is bijvoorbeeld ook lekker als voorgerechtje met bijvoorbeeld een kaasplankje. Rond de feestdagen liggen er ook vaak wat exotischer slasoorten bij de supermarkt. De bereiding is hetzelfde, maar het geeft net even een wat andere smaakbeleving waardoor het toch een speciaal bij- of voorgerecht wordt. Zo heb je dit ook met groentes. Je hebt bijvoorbeeld wortels in verschillende kleuren die je smaakvol kunt roosteren met olijfolie of verschillende paddenstoelen.
Lees ook: 4 tips om te voorkomen dat je aankomt tijdens de kerst!
#4. Chocolade lavacake
Tot slot van een geslaagd kerstdiner is chocolade lavacake altijd een goede afsluiter. Het is lekker snel klaar, mede omdat de binnenkant van de cake vloeibaar moet blijven. Wil je dat de cake helemaal snel klaar is, gebruik dan cupcakevormpjes. Voor de chocolade lavacake heb je nodig:
- 175 gram pure chocolade
- 25 gram gezouten roomboter
- 60 gram suiker
- 2 eieren
- half theelepeltje vanille extract
- 25 gram bruine rijstmeel
Verwarm de oven voor op 200 graden met de bakplaat al in het midden van de oven. Vet de cakeschaal of vormpjes in. Smelt de chocolade au bain marie, zodat het niet aanbrandt. Klop boter en suiker tot het luchtig is en klop dan de eieren er een voor een door. Voeg tenslotte vanille en eventueel nog wat zout toe. Klop het rijstmeel en tot slot de gesmolten chocolade er rustig doorheen. Doe het mengsel in de schaal of schaaltjes en bak het 8 minuten (in geval van de kleine vormpjes iets korter). De lavacake is op zijn lekkerst als je ze meteen serveert.
Zo, dit waren onze ‘snelle’ recepten voor de feestdagen. Zijn we nog eenvoudige gerechten vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!