Als je een huisdier neemt, is het belangrijk dat je woning huisdierbestendig is. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning veilig is voor jouw nieuwe vriend? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.
1. Baken de leefruimte van je huisdier goed af
Bepaal voor je een dier in huis haalt tot welke delen van je woning en/of tuin het huisdier toegang krijgt. Sluit de verboden plaatsen altijd af, zeker als je niet in de buurt bent om de beestjes in de gaten te houden. Vertrouw geen hond of kat. Zodra je de deur uit bent, nestelt de poes zich middenin de pas gestreken was en knaagt de hond in het boudoir aan de antieke meubeltjes van oma. Dat hoeft niet te verbazen, want daar houden ze van. Doe het ook voor de dieren zelf. Geef je huisdier geen toegang tot ruimtes waar het aan electriciteitsdraad kan knabbelen of tot ruimtes waar onveilig materiaal wordt opgeslagen. No-go-zones zijn in de huisdierbestendige woning van essentieel belang.
2. Houd het dieet van je huisdier in de gaten
Insecticiden, schoonmaakmiddelen en een resem andere producten vormen een bedreiging voor je huisdier. Houd je lievelingsdier dan ook weg van deze substanties. Laat ze niet rondslingeren na gebruik. Honden zetten graag al spelend hun tanden in nieuwe verpakkingen en spelen tegelijkertijd weleens een deel van de inhoud naar binnen. Behoed je huisdier ook voor giftige planten. Zo zijn oleanders zeer giftig. Het eten van één blad kan voor een hond reeds dodelijk zijn. Andere planten die je in huis het best kunt vermijden, zijn azalea’s, narcissen en tulpen.
Lees ook: Zo maak je je woning kidsproof: 5 tips!
3. Berg breekbare spullen op
Katten missen soms een sprong en ook honden springen wel eens ergens tegenaan. Vermijd dat de pootjes van je huisdier gekwetst worden door scherven. Berg breekbare spullen daarom zoveel mogelijk op of zet ze op een veilige plaats.
Lees ook: 7 ikea-geheimen die je absoluut moet weten!
4. Kies de juiste materialen in huis
Dieren krijgen geregeld een ongelukje, houd hier rekening mee. Kies voor een huisdiervriendelijke vloer. Een krasbestendige vloer die je makkelijk reinigt, voorkomt veel baasjesleed. Katten krabben soms aan leren stoelen. Er is ook een positieve correlatie tussen de kleur van je interieur en de kleur van de haren van je huisdier. Zwarte haren vallen op in een licht interieur en vice versa. Houd dus rekening met je huisdier bij het design van je woning.
5. Verwacht schade en leed
Een woning is pas echt huisdierbestendig als de bewoner beseft dat schade wel grotendeels beperkt maar niet helemaal voorkomen kan worden. Je huisdier brengt je heel veel vriendschap maar soms ook een beetje leed. Staat je huis barstensvol met waardevolle spullen? Overweeg dan een opstalverzekering of een inboedelverzekering. Met een opstalverzekering ben je gedekt tegen schade aan spullen die vastzitten aan het huis zoals de vloer, de inbouwkeuken of de douchecabine. Een inboedelverzekering beschermt daarentegen al wat los staat in je huis. Welke verzekering best past, hangt af van je woonsituatie. Let wel op: veel woonverzekeraars sluiten schade door huisdieren uit. Er zijn slechts een aantal allriskverzekeringen die deze schade vergoeden. Vergelijk daarom de polisvoorwaarden van aantal verzekeringen en vraag wat het beleid is van de verzekeraars inzake schade door huisdieren.
Is jouw woning ‘huisdier proof’? Laat het ons weten in de comments hieronder!