We zitten er met z’n allen graag warmpjes bij. Maar dit kost soms wel veel energie, vooral in de winter. Om een heel huis warm te stoken heb je namelijk veel gas nodig, wat slecht is voor het milieu en de energierekening. Een hoge rekening is altijd weer schrikken, vooral als je dat niet zag aankomen. Daarom hebben wij een aantal tips om makkelijk geld te besparen op verbruik door de verwarming.
Sluit deuren of gebruik deurdrangers
Het klinkt misschien logisch, maar toch gaat er door geopende deuren veel warmte verloren. Bijvoorbeeld wanneer verschillende ruimtes niet op dezelfde temperatuur verwarmd zijn. De kachel moet dan flink werken om op temperatuur te blijven. Deurdrangers kunnen je hierbij helpen, deze zorgen ervoor dat deuren automatisch sluiten. Zo houd je de warmte binnen.
Zet de thermostaat standaard één graad lager
We snappen dat je van een lekker temperatuurtje in huis houdt. Maar probeer de thermostaat eens één graadje lager te zetten. Op die manier bespaar je al in gasverbruik, wat je zult merken in je portemonnee. Vind je het lastig om hier aan te wennen? Trek dan warmere kleding aan, trek een kleedje over als je stilzit of ga lekker bezig in huis. Wanneer je beweegt krijg je het al snel warm genoeg! Na verloop van tijd zul je aan de lagere temperatuur wennen.
Zet de thermostaat op 15 graden
Wanneer je niet thuis bent is het verstandig om de temperatuur in huis te verlagen. Dit kan je namelijk veel besparen en het is ook nog eens goed voor het milieu. Doe dit ook ’s nachts. Slapen in een koude slaapkamer zorgt vaak ook nog eens voor een betere nachtrust.
Draai radiatoren uit
Sommige ruimtes in huis worden niet vaak gebruikt. Het is dan zonde om deze altijd te verwarmen. Daarom is het verstandig om de radiatoren in deze kamers uit te draaien. Let er daarbij wel op dat de deuren van deze ruimtes gesloten blijven. De warmte van andere ruimtes moet niet naar de koude kamers verdwijnen. Over het algemeen kun je een verwarming radiator gelukkig gewoon uitdraaien.
Maak gebruik van een thermostaatklok of slimme thermostaat
Vaak bevat een thermostaat een klok, waarmee je bijvoorbeeld kunt instellen op welke vaste tijdstippen de kachel aan en uit gaat. Zo kun je ervoor zorgen dat het lekker warm is wanneer je opstaat, en de kachel minder hard aanstaat wanneer je aan het werk bent. Het is ook handig om de thermostaat al wat eerder dan je gaat slapen omlaag te zetten. De warmte zal waarschijnlijk nog wel even blijven hangen, dus je zult het niet meteen koud krijgen. Wel bespaar je hiermee energie. Je kunt ook kiezen voor een slimme thermostaat, waardoor je de temperatuur in huis kunt bedienen vanaf je smartphone. Dit kan zelfs wanneer je niet thuis bent. Zo is je huis lekker warm wanneer je thuiskomt, en bespaar je toch nog energie.
Door deze kleine, vaak makkelijke aanpassingen kun je veel geld besparen op het verbruik door de verwarming.