Voeding is na wonen de grootste kostenpost van een gezin. Zo geeft een gemiddeld gezin per maand honderden euro’s uit aan boodschappen. Sommige mensen hebben dat geld helemaal niet… Of misschien wil je graag bezuinigen op boodschappen? Hieronder 7 eenvoudige bespaartips voor in de supermarkt!
#1 Maak een budget
Maak voor jezelf (en voor je gezin) een vast budget. Dit kan een budget per dag zijn, maar ook per week of zelfs per maand. Zorg dat je hier niet overeen gaat en spaar het geld dat overblijft. Dit kun je bijvoorbeeld aan de kant zetten voor leuke uitstapjes of voor als je even een keertje krap zit. Hoe weet je nu welk budget je aan moet houden? Dit ligt helemaal aan je inkomen, het aantal mensen in het gezin en van welk eten je houdt. Op Nibud staat een handig overzicht waar je kunt zien wat mensen gemiddeld uitgeven aan boodschappen.
Leestip: 5 eenvoudige tips om geld te besparen!
#2 Weekmenu
Als je voor jezelf een budget hebt bepaald is het handig om een weekmenu te maken. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Het komt erop neer dat je voor het begin van elke nieuwe week 7 verschillende maaltijden opschrijft en vervolgens gericht boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat je te veel eten koopt en dingen weg moet gooien. Dingen weggooien is namelijk verschrikkelijk zonde.
Tip: Houd tijdens het maken van een weekmenu rekening met de aanbiedingen van verschillende supermarkten. Zo kun je nog goedkoper boodschappen doen!
#3 Boodschappenlijstje
Nu je het weekmenu hebt genoteerd kun je een boodschappenlijstje maken. Ga nooit, maar dan ook nooit boodschappen doen zonder lijstje. Door boodschappen te doen met een lijstje kun je de kosten goed in de gaten houden. Zo voorkom je dat je producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Probeer je ook aan het boodschappenlijstje te houden en koop geen onzinnige producten.
Tip: Loop eerst de vriezer en de vooraadkast na. Misschien heb je enkele ingrediënten van je lijstje al in huis.
#4 Gebruik de vriezer
En dan hebben we het niet over ijsjes of diepvriespizza’s. Nee, je kunt je vriezer veel beter gebruiken om vlees, groente en andere voedingsmiddelen met een beperkte houdbaarheidsdatum in te vriezen. Is het gehakt in de aanbieding? Koop dan meer dan je nodig hebt en vries de rest in. Ook kun je leftovers van een maaltijd prima invriezen. Zo heb je op drukke dagen binnen no-time een maaltijd op tafel staan.
Tip: Vries vlees per portie in. Zo hoef je niet het hele pak in een keer te ontdooien.
#5 Volle maag
Doe nooit boodschappen met een hongerige maag. Wanneer je met een hongerig gevoel rondloopt in de supermarkt ben je eerder geneigd om (ongezonde) dingen te kopen die je niet nodig hebt. Zorg dus dat je voor het boodschappen doen snel een boterhammetje smeert of een appeltje in je tas stopt.
Leestip: Zo vind je de goedkoopste vliegtickets!
#6 Kies voor het huismerk
Kies altijd voor het huismerk van een supermarkt. Bijna alle supermarkten hebben een eigen huismerk en deze merken zijn vele malen goedkoper dan de bekendere A-merken. Vaak is de kwaliteit van de
huismerken minstens zo goed, soms zelf beter. Zo werd de ketchup van het huismerk van de Albert Heijn bekend om zijn volle smaak en wordt deze ketchup door vele consumententesten beter beoordeeld dan de ketchup van bijvoorbeeld Heinz of Remia.
Tip: Ook kun je kiezen voor de zogeheten C-merken. Deze bevinden zich vaak helemaal bovenaan, of helemaal onderaan in het schap.
#7 Seizoens boodschappen
Probeer altijd zoveel mogelijk verse groente en fruit te kopen die in het seizoen zijn. Deze groente en fruitstukken zijn namelijk in deze periode een stuk goedkoper. Zo is het ‘pompoen seizoen’ in oktober en is boerenkool het goedkoopst in januari. Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Buiten deze periode kun je ook zeker asperges kopen, maar deze worden geïmporteerd uit landen als Peru of Bolivia en zullen een stuk duurder zijn.
Zijn we tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!