Er ziin maar weinig mensen die vooraf er van overtuigd zijn dat ze voor een bepaald examen zullen slagen. Er zijn ook nooit garanties, maar je kan er wel voor zorgen dat je zo goed mogelijk bent voorbereid.
#1. Begin op tijd
Uiteraard klinkt dat volslagen logisch en toch is het vaak de grootste valkuil voor een examen. De reden om te laat te beginnen (naast tijdgebrek) is in het algemeen het idee dat hetgeen je ver van te voren leert alweer vergeten is tijdens het examen. Dat is onjuist, zelfs als het een examen betreft waar het vooral draait om feitenkennis. Begin dus gewoon vroeg met voorbereiden. Je zal merken hoeveel voordelen dat heeft als je in die laatste beslissende weken voor het examen zit.
#2. Leg de stof uit aan een ander
Studeren kan een zeer eenzame klus zijn. Heb jij een medestudent die hetzelfde examen moet doen, leg elkaar dan een deel van de stof uit. Duidelijk uitleggen is meer dan alleen maar feiten opdreunen. Om iets te kunnen uitleggen moet je het zelf ook begrijpen. Op deze manier ontdek je zwakke punten en hoor je ook hoe een ander aankijkt tegen dezelfde stof.
#3. Maak een aantal proefexamens
Omdat het prettig is om te weten wat je kan verwachten, is het verstandig om een aantal oude examens te oefenen. Maak je niet te druk om het resultaat in eerste instantie. Het is vooral bedoeld om je een indruk te geven van hoe het in het echt zal gaan. Verder merk je natuurlijk ook wel degelijk hoe ver jij bent met de studie of met de voorbereiding op je theorie-examen.
#4. Zoek professionele hulp
Iedereen heeft moeite met bepaalde delen van de examenstof. Het kan gewoon zijn dat jij de uitleg van de docent niet kan oppikken en het zelf ook het verband niet ziet. Examentraining is dan een optie. Door een aantal trainingen te doen, ontstaat het beeld wat jij niet beheerst van de stof. Daar kan extra aandacht aan worden besteed en tevens voor een andere uitleg worden gekozen.
#5. Studeer in een juiste omgeving
Ondanks alles wat er wordt beweerd, nemen je hersenen meer op als je studeert in een rustige en opgeruimde omgeving. Ook een kalmerende muziek helpt niet. Hoe meer je de kans krijgt om rustig de stof op te nemen, hoe beter het studeren gaat.
#6. Stampen mag, maar niet te lang achter elkaar
Omdat je vaak meerdere examens achter elkaar moet doen, komt er een tijd dat alles ineens lijkt te moeten. Hard studeren is geen probleem als je dat maar regelmatig afwisselt met ontspanning. Een uur studeren en daarna een kwartier ontspanning is oké. Zorg ook dat je voldoende slaap krijgt. Het zou jammer zijn om te zakken omdat je op het moment dat het moet, zit te suffen door slaapgebrek.
#7. Studeer op de manier die bij jou past
De een neemt beter tekst op en de ander weer cijfers of grafieken. Voor sommigen gaat de stof pas leven als het een aantal keren mondeling of met animaties wordt uitgelegd. Vaak kan je op YouTube ook video’s vinden over studie-onderwerpen. Kies jouw methode voor het beste resultaat.