Niks is leuker dan tijdens de zomerperiode te kunnen genieten van het mooie weer. Heb je een beetje een knappe tuin dan is de kans groot dat je in het voorjaar je best hebt gedaan om ervoor te zorgen dat deze er netjes bij ligt. Uiteraard kun je volstaan met een flink aantal leuke planten, maar een echt sfeervolle tuin heeft vaak meer nodig.
Afhankelijk van de oppervlakte kun je ervoor kiezen om een blokhut te plaatsen. Er zijn talloze modellen te koop die je tuin in een keer een stuk sfeervoller maken. Ga je een blokhut aanschaffen, doe dan je voordeel met onderstaande tips zodat je weet wat de aandachtspunten zijn.
#1. De grootte
De omvang van de tuin is bepalend voor de grootte van de blokhut. Je wilt uiteraard niet dat de hut je halve tuin in beslag neemt. Te klein is echt ook niet handig, je wilt er wellicht ook voldoende spullen in kwijt. Een grasmaaier, tuinmeubelen en tuingereedschap nemen al gauw wat ruimte in beslag, dus houd rekening met een oppervlakte in dat geval van minimaal zes vierkante meter. Denk dat je meer ruimte nodig hebt, overweeg dan een luxe buitenverblijf in plaats van een blokhut.
#2. De wanddikte
Besparen op je nieuwe blokhut is vaak besparen op kwaliteit en genot. De goedkoopste modellen hebben vaak wanddikte van 19 mm. Dit lijkt aardig, maar blijkt vaak niet voldoende te zijn. Kies bij voorkeur voor een wanddikte van 28 mm. Ga je voor een duurzame blokhut, kies dan voor een wanddikte van 45 mm, je weet dan zeker dat die prachtige blokhut er over een paar jaar nog steeds staat. Een kwalitatieve blokhut kun je ook online bestellen, bijvoorbeeld bij Blokhuttenoutlet.
#3. Het dak
Je zult er niet bij stilstaan, maar de vorm van het dak is belangrijk. Een blokhut met een plat dak heeft de voorkeur en kent een afschot van 2%. Dit zorgt ervoor dat het regenwater eenvoudig afgevoerd kan worden. Wil de blokhut waterdicht maken, gebruik dan rubberfolie, dakleer of easyroofing aluminiumfolie.
#4. Standaard blokhut of een blokhut op maat
Ben je op zoek naar een blokhut, dan kom je al snel terecht bij de standaard afmetingen. Dit is niet altijd ideaal en soms kan het juist beter zijn om te kiezen voor maatwerk. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een bijzonder grote tuin hebt of wanneer de tuin door de afmetingen niet geschikt is voor een standaard blokhut. In dat geval biedt maatwerk vaak uitkomt en kun je er zelfs voor kiezen om een blokhut naar eigen inzicht te ontwerpen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met losse blokhutprofielen, rabatdelen, balken, plaatmateriaal, funderingsbalken en dakbedekking.
#5. Impregneren of verven.
Een standaard blokhut bestaat altijd uit onbehandeld hout. Je zult dus zelf aan de slag moeten gaan om het duurzaam te maken zodat je er nog jarenlang plezier van kunt hebben. Dat betekent kort gezegd impregneren en verven. Het nadeel is dat de blokhut door het impregneren heel nat wordt en dus weer zal krimpen tijdens het drogen, het zorgt er wel voor dat er een perfecte basis ontstaat voor de verflaag waardoor je lang van de blokhut kunt genieten. Heb je daar geen trek in, kies dan voor een kant-en-klaar tuinhuis.
#6. Ventilatierooster
Een van de belangrijkste zaken bij een blokhut is de ventilatie. Hiermee zorgt je voor een goede luchtcirculatie en heeft vocht veel minder kans om in het hout te trekken. Het spreekt voor zich dat je hierdoor problemen voorkomt. Om het beste effect te verkrijgen plaats je de ventilatieroosters tegenover elkaar.
#7. Deuren
Ook niet geheel onbelangrijk: de deuren. Ben je slim, dan kies je voor een blokhut waarbij de deuren niet snel nat worden. Regen en andere weersomstandigheden hebben vaak een nadelige invloed op de kwaliteit van het hout, bovendien zit je niet te wachten op een deur die snel beschadigd of krom trekt. Houd rekening met de hoogte en breedte van de deuren. Dit zorgt ervoor dat er voldoende loopruimte ontstaat.