chap-tjoy

Ban de afhaalchinees: Zo maak je zelf Chinese Tjap Tjoy!

Wat gaan we allemaal toch graag voor een aantal gerechten naar “de Chinees”. Tjap Tjoy is er ééntje van. Normaal dus vegetarisch door alleen de groenten, maar je kunt het met kip, ossehaas, varkenshaas of garnalen maken. Het is veel snijwerk, maar je krijgt er meer dan je dagelijkse groenten voor terug. Maak het eens voor vrienden of familie en je zult overvallen worden met positieve reacties!

Ingrediënten

  • 0-12 grote garnalen. diepvries, schoon en ontdarmd
  • 1 ui, in halve maantjes
  • klein blikje bamboe strips
  • 1/2 wortel (peen) , strips net als de bamboe
  • 4 bosui (het groen) , stukken van 1 cm
  • 100-150 gram taugé, spoelen
  • 3 bladeren chinese kool
  • halve rode paprika, in stipjes
  • 6-8 champignons, in schijfjes
  • 1/2 komkommer, zaadlijst verwijderen, in diagonale stukken
  • Olie, plantaardig
  • Zout naar smaak
  • 1-2 theelepels suiker
  • Oestersaus, 2 EL
  • Shaoxing een dopje (chinese rijstwijn)
  • Sesamolie 100-200 ml
  • Water
  • 1-2 EL aatdappel zetmeel

Leestip: Zo maak je eenvoudig je eigen pizza!


Bereiding

#1. Begin eerst met alles goed voor te bereiden.

#2. Was alle groenten pas na het snijden.

#3. Snijd alles eerst voor en doe het in kommen, eenmaal aan het wokken gaat alles achter elkaar er doorheen.

#4. We beginnen met de uitgelekte en afgespoelde bamboe strips en de wortel. Doe die samen in een pannetje en kook tot nog net knapperig. Koel daarna meteen in ijskoud water om het doorgaren te voorkomen.

#5. Garnalen op tijd ontdooien en even afwassen. Droog deppen en wat zout en evt. wat witte peper erover en voorzichtig inmasseren. Bak de garnalen in olie tot ze net aan roze zijn en zet apart.

#6. Let op met de hoeveelheid van de groenten die je er nu in gaat doen. Wellicht is er een overvloed die niet in de wok gaat passen.

#7. Olie in de wok en de uien even aanbakken en goed losmaken.

Leestip: 22 lifehacks voor in de keuken!

#8. Nu gaat het snel: wok op hoog vuur en vervolgens erin: bosuitjes, chi- nese kool, champignons, wortel en bamboe en steeds blijven roeren of schudden met de wok en een lepel of spatel.

#9. Komkommer, paprika en taugé toevoegen en zorgen dat steeds alles goed heet blij .

#10. Nu kan het zout erbij (naar smaak) en voor degenen die ve-tsin niet schuwen, dat kan er dan ook nu bij. Suiker en oestersaus (scheut). Blijven roeren en wokken op hoog vuur.

#11. Water in het midden erbij dan komen er wat meer groentensappen vrij.

#12. Proef de saus na een minuutje en bepaal of er nog suiker, zout of wat oestersaus bij moet. Pas op met oestersaus, het bepaald nogal wat smaak en is erg zout. Garnalen mogen er nu ook bij en nog een keer goed doorroeren.

#13. Laat het vocht eerst koken.

#14. Maak snel met 1 of 2 EL en genoeg water het aardappel zetmeel tot een papje en giet het pas met een heel klein scheutje bij het kokende sap. Pas hier wel op! Iets teveel zetmeel en het kookt meteen kurkdroog, dus houdt altijd wat water apart erbij om de saus weer te verdunnen.

#15. Sesamolie een klein scheutje en het dopje rijstwijn erbij en dan nog eens goed doorroeren. Schep op een schaal en eet meteen op. Lekker met nasi gorent of witte rijst.

*Recept is van Rob Ves, eigenaar van deze Facebookgroep

Eet smakelijk!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten