Een ladder kopen zal snel in je opkomen als het mooie weer er weer aankomt en je de goten leeg wilt halen, of de boeidelen wilt gaan schilderen. Ladders aanschaffen gaat tegenwoordig, net zoals vele andere producten, gewoon online. Lekker vanuit je stoel de klusladder bestellen die bij je past. Ruim op tijd voor het voorjaar. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je niet zo thuis bent in deze materie? Er zijn namelijk verschillende soorten en maten, ook kan het verschil maken of je een professionele ladder wilt hebben, of juist een voor doe-het-zelf klusjes. Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet!
Waarom een ladder kopen?
Wanneer je een ladder wilt kopen dien je vooraf goed helder te hebben waar je de ladder voor wilt gaan gebruiken. Als je bijvoorbeeld timmerman bent en je moet de bouwladder nagenoeg iedere dag gebruiken voor intensieve klussen, dan maakt dit weer verschil ten opzichte van een doe-het-zelf klusser. Kan er dan zoveel verschil zitten in dit product? Het antwoord hierop is ‘ja’ en kan hem alleen in de kleine zaken zitten zoals de sportafstand en de sportdiepte, maar ook in de kwaliteit van het aluminium.
Welke type ladders zijn er?
In de ‘ladder-wereld’ maken we onderscheid tussen enkele ladders, dubbele ladders, driedubbele ladders en soms ook nog de vierdubbele ladder. Een enkele ladder wordt gezien als traditioneel en kan maar op een manier gebruikt worden. De dubbele ladders en driedubbele ladders kun je daarentegen op twee verschillende manieren inzetten. Namelijk als opsteekladder, maar ook als een soort van trap. Wanneer je een ladder vrijstaand gebruikt spreken we van de reformstand. Het verschil tussen een tweedelige en driedelige ladder zit hem in het feit dat het driedelige compacter is. Hierdoor kun je deze uitvoering sneller kwijt qua lengte. Tevens heeft dit model nog als voordeel dat je er vaak nog hoger mee kunt klimmen.
Wat is werkhoogte?
Wanneer je een ladder wilt kopen zul je termen voorbij horen komen als: ‘werkhoogte’, of ‘hoogte in reformstand’. Met deze termen wordt gewoonweg bedoeld hoe er gewerkt kan worden als je het product vrijstaand of tegen de gevel aan gebruikt. Wanneer je voor jezelf helder hebt hoe hoog je ongeveer moet klimmen moet er nagedacht worden of bijvoorbeeld het dak betreden moet worden, of dat er alleen aan de gevel gewerkt wordt. Als je een dak moet beklimmen moet je rekening houden met een oversteek van 1 meter (ca. 4 sporten). Bij gewoon aan de gevel werken mag je maximaal zo’n 90 centimeter boven een de ladders werken. Sommige fabrikanten geven de maximale stahoogte aan door de sport een andere kleur te geven.
Lees ook: 4 tips voor makkelijker tuinonderhoud!
Rolsteiger, of ladder kopen?
Veiligheid boven alles is waar het allemaal om draait. Online vind je dan ook alle topmerken terug waarbij er zowel voor particulieren als professionals genoeg keuze is. Indien je vaak en structureel op hoogte werkt dan moet je je afvragen of een rolsteiger misschien niet geschikter is. Een groot nadeel hiervan is de opbouwtijd en een bouwladder zet je snel neer.
Heb je vragen over wat het meest geschikt voor je is en hoe het zit met regelgeving? Neem dan eens contact op met een professionele partij die weet waar ze het over hebben!