Het is weer herfst in Nederland, wat inhoudt dat het kouder en guurder wordt buiten. Des te meer reden dus, om wat heerlijk comfortfood te maken als je thuiskomt na een natte fietstocht. Een van de producten die weer volop haalbaar zijn in deze tijd van het jaar is pompoen. En laat deze groente nou net bij uitstek geschikt zijn om een aantal heerlijke recepten mee te maken. Hier vind je er een paar ter inspiratie!

Pompoen-wortelsoep

Soep is een stuk makkelijker om te maken dan je van tevoren zou denken. Eigenlijk heb je alleen een goede staafmixer of pureerder nodig om een goede soep te maken. Voor in de herfst is het heerlijk om deze pompoen-wortelsoep te maken. Fruit twee kleine uitjes in een grote en hoge pan. Vervolgens snij je de inhoud van een een grote flespompoen en 5 wortels in grove stukken en gooi je ook deze in de pan. Voeg voor de smaak een klein beetje fijngesneden gember toe en bak het geheel voor 5-10 minuten aan. Maak ondertussen bouillon. Dit kun je doen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gooi nu net zoveel bouillon in de pan totdat alles onder water staat. Kook de groentes gaar, pureer alles en klaar is kees! Voor de finishing touch doe je wat zure of kookroom door de soep.

pompoen-recept-2

Lees ook: Zo maak je eenvoudig je eigen pastasaus!


Pompoenstamppot

Het is herfst en dat betekent dat wij Nederlanders gaan genieten van de ultieme comfortfood; stamppot. En ook al had je er nog niet eerder van gehoord; pompoenstamppot is echt een goed idee. Heerlijk van smaak, en niet moeilijk om klaar te maken. Je begint met het doormidden snijden van een grote flespompoen. Deze bak je vervolgens gaar in de oven. Dit doe je op 200 graden. De pompoen is gaar als je met een lepel gemakkelijk uit de schil kunt schrapen. Dit zal ongeveer een halfuur duren. Als je dit hebt gedaan pureer je de pompoen fijn. Gooi hier vervolgens rucola (of een andere sla) doorheen samen met een grote schep Zaanse Mosterd. Voor de bite kun je er nog wat fijngesneden noten doorheen doen (Pistache, pijnboompit, pinda, enz.).

pompoen-recept-3

Lees ook: Gezond eten is niet moeilijk: 6 tips!


Pompoen curry met couscous

Even wat pit met deze pompoen curry, je krijgt het er ongetwijfeld warm van. Ook hier werken we weer met de combinatie tussen pompoen en wortel. Probeer ongeveer evenveel wortel als pompoen te snijden. De stukken mogen niet te groot zijn, want ze worden niet gepureerd! Bak eerst een uitje met wat knoflook en een rode peper in een koekenpan. Gooi hier vervolgens de groenten bij en bak deze een paar minuten. Hierna doe je een pakje rode curry in de pan, samen met ongeveer 400 ml kokosmelk. Nadat de curry goed is opgelost in de kokosmelk laat je het geheel 15 minuten pruttelen. Tegelijkertijd kun je de couscous klaar maken, al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om dit gerecht met rijst te eten! Als de pompen en wortel gaar zijn is het gerecht af, en kun je heerlijk gaan eten!

Wat zijn jouw favoriete recepten met pompoen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!