Als je de komende zomer optimaal wilt kunnen genieten van je tuin, dan ontkom je niet aan het onderhouden ervan. Ook het gazon komt hierbij natuurlijk aan bod!
Je gazon perfect verzorgen
Er zijn tal van zaken die impact hebben op je tuin en de uitstraling ervan. De absolute blikvanger is het gazon. Ligt de grasmat er netjes bij, dan straalt dit af op de rest en wek je direct een hele verzorgde indruk. Het bijhouden en verzorgen van het gazon is echter geen klusje wat je ‘even’ tussendoor doet. Gazon onderhoud is essentieel! Wil je dat het gras er altijd goed bij ligt? Met onderstaande tips helpen we je op weg naar een prima aangezicht!
#1. Een goed begin is het halve werk
Een goed begin is het halve werk Onderhoud van een gazon begint een maand vóór het bemesten. Je begint met het bekalken. Laat je vooraf wel goed informeren. Voor iedere grondsoort en tuin is dit anders. Tip! Let erop dat je de kalk alleen op het gras strooit en eventueel in de border strooit. Kalk kan op de stoepen en andere beplanting zorgen voor vlekken die hardnekkig kunnen zijn. Een maand na het kalk strooien kun je bemesten. Afhankelijk van de manier van maaien, grondsoort en grassoort gebruikt u een bepaald soort bemesting. Afhankelijk van het resultaat ga je hierna het gazon beluchten, verticuteren en/of doorzaaien. Afhankelijk van het soort gazon gebruik je voor het doorzaaien een bepaald soort gazonmengsel.
#2. Maai geregeld
Goed maaien is een absolute vereiste voor een mooi gazon. Maai vaak of in ieder geval zo’n drie a vier keer per twee weken. Op die manier houd je het gazon in topconditie. Je kunt dit met een normale maaier doen, maar je kunt het natuurlijk ook laten maaien door een automatische grasmaaier.
Lees ook: Bamboe in de tuin: 5 tips voor succes!
#3. Ruim het maaisel op
Vergeet na het maaien van je gazon niet om het maaisel op te ruimen. In veel gevallen zorgt maaisel wat blijft liggen voor een verslechterde waterafvoer waardoor de bodem minder vruchtbaar is. In dat geval sterft het gras snel en is je mooie gazon in een keer een puinhoop geworden. Gebruik je een automatische gazonmaaier, of een goede mulchmaaier dan hoeft dit niet. Het maaisel wat achterblijft door een maairobot is zo klein dat het snel genoeg vergaat.
#4. Gebruik mest
Mocht je denken dat je na het afvoeren van het maaisel klaar bent, sorry, dat is zeker niet het geval. Je zult de vruchtbaarheid van de bodem moeten stimuleren en dus ga je aan de slag met mest. Het goede nieuws is dat je niet na elke maaibeurt hoeft te bemestten, maar houdt rekening met een frequentie van drie tot vier keer per jaar. Hiervoor is het natuurlijk van belang dat je de juiste (organische) messtof gebruikt, passend bij jouw gazon. Door de juiste bemesting zal je zien dat de bodem wordt geactiveerd. Hier geldt ook opnieuw: laat je goed adviseren door een expert!
Hoe verzorg jij je gazon? Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!