scooter kopen

Een scooter kopen: 5 waardevolle tips!

Scooters, je ziet ze tegenwoordig overal. Hoewel er in meerder grote steden wetsvoorstellen klaarliggen om scooters van de fietspaden te verbannen, zijn deze brommers nog steeds razend populair. Heb jij je rijbewijs en wil jij ook een scooter aanschaffen om heerlijk rond te rijden in de frisse lucht? Dan is het wel belangrijk dat je met meerdere factoren rekening houdt. Je moet namelijk een brommerverzekering afsluiten, de scooter op jouw naam laten overschrijven en wellicht een helm aanschaffen. Daarom hebben wij 5 waardevolle tips op een rijtje gezet!

#1. Rijbewijs

Je hebt dus een rijbewijs nodig om scooter te mogen rijden, welteverstaan een bromfietsrijbewijs. Dit rijbewijs kun je halen zodra je 16 jaar oud bent. Je mag ook een scooter besturen als je beschikt over een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A). In deze gevallen krijg je het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) er automatisch bij.


#2. Kenteken

Sinds 2005 moet elke scooter een kenteken hebben. Hierdoor komt elke scooter op naam van de eigenaar te staan. Bromscooters hebben een geel kenteken met zwarte letters en snotscooters hebben een lichtblauw kenteken met witte letters. Het aanvragen van een kenteken gebeurt via de RDW. Dit neemt ongeveer 3 dagen in beslag. Houd hier dus rekening mee. Zonder kenteken mag je niet op de scooter rijden.

scooter kopen 3

Lees ook: 5 tips om te voorkomen dat je fiets weer gestolen wordt!

#3. Welke scooter past bij jou?

Er zijn dus verschillende scooters. Zogeheten bromscooters en snorscooters. Wat is nu precies het verschil en welke scooter past het best bij jou? Beide type scooters zijn technisch vrijwel identiek, maar er zijn toch een paar verschillen aanwezig. Een bromscooter gaat harder als een snorscooter. Een bromscooter mag 45 kilometer per uur en een snorscooter 25 kilometer per uur. Daarnaast ben je op een bromscooter verplicht om een helm te dragen bij een snorscooter hoeft dit niet. Een bromscooter is dus logischerwijs geschikter voor lange afstanden en een snorscooter is ideaal voor stedelijk gebruik.


#4. Nieuw of tweedehands?

Wanneer je voor jezelf hebt besloten wat voor type scooter je graag wilt hebben, is het tijd om er eentje aan te schaffen. Je kunt kiezen voor een nieuwe scooter, maar er zijn ook veel tweedehands scooters te koop. Je kunt een tweedehands scooter kopen bij een bromfietszaak of scooterdealer, maar ook bij een particulier. Bij laatstgenoemde heb je geen garantie, wat uiteraard de nodige risico’s met zich meebrengt. Waar moet je precies op letten bij het kopen van een tweedehands scooter?

– Let op het bouwjaar

– Let op het aantal kilometers

– Kijk goed naar de schade (indien er schade aanwezig is)

– Vraag naar alle documenten

– Maak een proefrit

– Neem iemand mee die verstand van zaken heeft

 scooter kopen 2

Lees ook: Overstappen op elektrisch rijden: 3 tips!


#5. Een elektrische scooter

Het gaat bergafwaarts met de milieusituatie. We verbruiken te veel grondstoffen en stoten te veel CO2 uit. Dit zorgt voor de opwarming van de aarde, wat op de lange termijn negatieve effecten heeft voor iedereen. Deze verontrustende berichten hebben als gevolg dat veel bedrijven hierop inspringen. Zo zijn er al aardig wat elektrische auto’s te koop en worden er ook elektrische scooters verkocht. De motor van een elektrische scooter wordt aangedreven door een accu. Elektrische scooters zijn stil, zuinig en uiteraard milieuvriendelijk. Het opladen van de accu kost je ongeveer 20 eurocent en het onderhoud van de scooter is minimaal. De aanschafprijs van een elektrische scooter ligt weliswaar wel wat hoger, maar dit wordt dus ruimschoots gecompenseerd. Elektrische scooters zijn er zowel in bromscooter variant als snorscooter variant.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.