Spaghetti Carbonara is een echte klassieker! Dit populaire Italiaanse pastagerecht is overheerlijk, mits het op de juiste manier bereid wordt. Hieronder het klassieke recept voor een overheerlijke Spaghetti Carbonara!

Spaghetti Carbonara

De Spaghetti Carbonara is een wereldberoemd gerecht dat voor het eerst gegeten werd in Rome. Dit gerecht bestaat uit pasta, spek, kaas en ei. De naam – Alla Carbonara – verwijst naar houtskoolbranders oftewel kolenbranders. Die zouden in het verleden dit gerecht vaak als lunch eten. Er zijn vele variaties mogelijk. Hieronder het basisrecept voor een overheerlijke Spaghetti Carbonara zoals men deze in Rome eet!

Leestip: Zo maak je eenvoudig je eigen pizza!


Ingrediënten

Onderstaande hoeveelheden zijn goed voor het maken van 4 porties Spaghetti Carbonara:

  • 1 eetlepel olijfolie (extra virgin)
  • 200 gram Pancetta (in blokjes gesneden)*
  • 4 eidooiers
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 400 gram spaghetti
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Snufje zout
  • 1 teentje knoflook
  • Verse Peterselie om te garneren

spaghetti-carbonara-ingredienten

* In plaats van Pancetta kun je ook spekblokjes gebruiken


De bereiding

Heb je alle ingrediënten in huis? Dan kun je aan de slag. Van het begin tot het einde neemt dit recept ongeveer 30 minuten in beslag. Buona Fortuna!

#1. Breng een grote pan (gezouten) water aan de kook en voeg de spaghetti toe

#2. Kook de spaghetti al dente.

#3. Snij de Pancetta in kleine blokjes. Gebruik het vel van de Pancetta om de pan in te vetten. Geen Pancetta? Gebruik dan olijfolie in de pan.

#4. Verwarm de olie in de braadpan en voeg de knoflookteen toe. bak de Pancetta in een paar minuten gaar (tot ze knapperig zijn).

#5. Klop nu de eidooiers in een kleine kom.

spaghetti-carbonara-ei

Leestip: Zo kook je spaghetti zonder te kleven!

#6. Roer de Parmezaanse kaas door het eimengsel en voeg peper en zout toe. Zet de kom aan de kant.

#7. Giet de spaghetti af en bewaar 1 kopje van het kookwater.

#8. Verwijder de knoflookteen uit de braadpan en voeg nu de spaghetti toe aan.

#9. Voeg een beetje kookwater toe en roer de spaghetti door de gebakken Pancetta.

#10. Haal nu de pan van het vuur en roer het eimengsel door de spaghetti.

#11. Voeg extra kookwater toe als de saus te dik is.

#12. Serveer in een grote kom en garneer met peterselie!


Variaties

Dit is het klassieke recept voor Spaghetti Carbonara. Je kunt zelf natuurlijk eindeloos variëren. Zo kun je bijvoorbeeld champignons of fijngesneden ui toevoegen. Voeg deze dan toe als de Pancetta knapperig is!

carbonara-variaties


Meer recepten? Neem een kijkje bij onze kooktips!