Soms is het prettig een extra steuntje in je rug te hebben. Bijvoorbeeld als je je veel zorgen maakt, een lastige uitdaging op je werk hebt of als je relatie niet zo lekker loopt. Een coach heeft de kennis en ervaring om je in een open en vertrouwelijk gesprek de tools te geven, die jij nodig hebt. Ook op het gebied van financiën, spiritualiteit en lifestyle zijn er coaches, die graag met je meedenken.
#1. Zet je belangrijkste vraag op papier
Probeer eens in één zin op te schrijven wat de belangrijkste vraag is, die je de coach wilt stellen. Kort en krachtig. ‘Ik wil graag weer een opleiding gaan doen, maar weet niet goed welke.’ ‘Ik zou graag meer contacten willen leggen, maar weet niet hoe.’ ‘Ik maak me constant zorgen. Hoe kan ik die leren loslaten?’ Als de vraag duidelijk is, kun je gericht op zoek gaan naar een geschikte coach, die je helpt het antwoord te vinden.
#2. Een goede coach sluit aan bij jouw hulpvraag
Afhankelijk van je hulpvraag, kies je de coach die daar het beste bij aansluit. Is je vraag bijvoorbeeld gerelateerd aan je werk, dan zoek je een coach die zich daarin heeft gespecialiseerd. Kijk van tevoren of de manier van werken van deze coach jou aanspreekt. Vergelijk verschillende manieren van coaching met elkaar om erachter te komen welke het beste bij jou past. Het is belangrijk dat je je daar goed bij voelt en je open kunt stellen in het gesprek.
#3. Een goede coach kun je ook heel dichtbij vinden
Wist je dat je ook heel gemakkelijk vanuit je eigen huis gecoacht kunt worden? Op bijvoorbeeld OnlineCoach.net vind je coaches voor allerlei leefgebieden. Je maakt online een afspraak voor een gratis intakegesprek en via de webcam of chat heb je direct contact. Op die manier weet je meteen of er een klik is. Je kunt vanaf elke locatie terecht en hoeft niet te reizen voor je afspraak. Zo heb je overal een coach bij je, zelfs op reis!
#4. Een goede coach heeft kennis en ervaring
Lees eerst goed het profiel van de coach door. Wat is het voor iemand? Welke opleiding en werkervaring heeft hij of zij? Is de coach aangesloten bij een beroepsvereniging en wat kun je verder nog aan informatie of reviews vinden? Een goede coach zal de kennis en ervaring hebben om vooruit te denken en een paar stapjes voorop te lopen. Op OnlineCoach.net heeft iedere coach zijn eigen pagina waar je in één oogopslag alle informatie vindt die je nodig hebt.
#5. Met een goede coach kun je vrijblijvend kennismaken
Vraag ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om erachter te komen of je echt een klik met de coach hebt. Vraag hoe hij of zij de kennis en ervaring heeft opgedaan om jou verder te kunnen helpen. Je wilt tenslotte iemand die deskundig is op het gebied van jouw hulpvraag. Ook je gevoel kan je veel vertellen. Als je geen vertrouwd gevoel bij de coach hebt, wordt het heel lastig om open en eerlijk een goed gesprek te voeren.
#6. Een goede coach gaat helemaal voor jou
Een betrouwbare coach zal je verzekeren dat alles wat besproken wordt tussen jullie zal blijven en niet bij derden terecht komt. Hij of zij zal helemaal gericht zijn op jou en alleen zaken uit zijn eigen ervaring vertellen als die toegevoegde waarde hebben om jou verder te helpen. De coach zal je door het stellen van de juiste vragen aan het denken zetten. Het antwoord op je hulpvraag komt zo vooral vanuit jezelf.
Heb jij weleens een coach ingezet? We horen graag je ervaringen! Laat het ons weten in de reacties hieronder!