Gevelbekleding hout oftewel houten gevelbekleding, je ziet het steeds vaker. Ben jij daar ook zo enthousiast van geworden en wil je zelf gevelbekleding gaan monteren? Houd er dan rekening mee dat dit niet heel gemakkelijk is. Het is echter niet onmogelijk. Als je onze tips opvolgt, ga je goed voorbereid aan de slag en kom je tijdens het klussen niet voor verrassingen te staan!
#1. Kies de juiste soort hout
Laten we beginnen bij de basis: het hout. De keuze hiervan is onder andere afhankelijk van jouw stijl, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende profielen en dikte van het hout. Natuurlijk is de kwaliteit van het hout ook een belangrijke factor. Hardhout is een duurzame optie, omdat deze houtsoorten lang meegaan. Deze zijn echter vaak wel zwaar. Een optie die lichter én milieuvriendelijker is, is thermisch gemodificeerd hout. Let er dus goed op welke houtsoort het beste bij jou en jouw huis of schuur past.
#2. Let op de draagconstructie
De draagconstructie van uw gevelbekleding moet stevig zijn. De houtgevel wordt op het zogeheten regelwerk gemonteerd. Het is belangrijk dat het hout van de draagconstructie een duurzaamheidsklasse van 1 of 2 heeft, zodat deze erg sterk is. Er ontstaat tussen de muur en de gevelbekleding een spouw, die altijd droog moet blijven. Daarom moet er ook een waterkerende folie aangebracht worden.
#3. Let op de ventilatie
Wanneer je een houtsoort gekozen hebt, is het tijd om je gevelbekleding te gaan monteren. Daarbij is het van groot belang dat je rekening houdt met ventilatie. Om temperatuurverschillen goed op te kunnen vangen, is het goed om een ventilatieprofiel onderaan de gevelbekleding te monteren. Ook is het verstandig om net onder de dakrand een ventilatieprofiel te plaatsen. Hiermee zorg je er ook voor dat er geen vuil achter de gevelbekleding terechtkomt en het hout niet gaat rotten.
#4. Geef het hout de ruimte
Hout kan uitzetten, daarom moet u bij het monteren van de gevelbekleding altijd 2 mm ruimte tussen de planken overhouden. Zo heeft het hout de ruimte om uit te zetten en zal het niet gaan kromtrekken.
#5. Zorg voor goed gereedschap
Hoe makkelijk het ook is, het is niet verstandig om de gevelbekleding vast te maken met een spijkerpistool. Vaak komen de nagels te diep in het hout, waardoor deze niet meer optimaal werken. Het gevelhout moet met schroeven of ringnagels gemonteerd worden. Hiervoor heb je onder andere een goede boor, spijkers en schroeven uit roestvrij staal nodig. Het is belangrijk om kwalitatief goed gereedschap aan te schaffen, zodat je hier geen problemen mee krijgt.
#6. Let op hoeken en ramen
Het monteren van gevelbekleding bij hoeken en ramen is niet het makkelijkste klusje. Je moet zorgen dat je goed bij ramen uitkomt, zodat je niet steeds een hoek uit een plank moet zagen. Ook is het belangrijk dat je een extra lat tegen de rand van een hoek aanbrengt, en dat je niet te dunne latten gebruikt. Zo wordt je constructie extra stevig.
#7. Zorg voor een goede afwerking
Heb je de houten gevelbekleding helemaal aangebracht? Gefeliciteerd! Toch ben je waarschijnlijk nog niet helemaal klaar. Voor de duurzaamheid van de gevelbekleding is het van groot belang deze te behandelen, bijvoorbeeld met beits. Sommige houtsoorten hoeven echter niet afgewerkt te worden, dus let hier bij aankoop goed op.