Werk je als ondernemer met veel belangrijke data en vertrouwelijke informatie? Dan moet je IT Security natuurlijk perfect op pijl zijn. Helemaal nu de AVG zijn intrede heeft gedaan en er streng gelet wordt op datalekken. Maar kun jij al concluderen dat die van jou inderdaad op het niveau zit dat zou moeten? Of kan jouw afdeling wel wat hulp gebruiken bij de beveiliging van de IT-infrastructuur?
Volgens mij heb ik al IT Security…
En daar ligt nu juist het probleem. Het hebben van IT Security betekent niet per definitie dat jouw bedrijf goed beveiligd is. Denk aan stalen muren rondom je digitale terrein, terwijl de deuren wagenwijd openstaan. Ieder die wil loopt alsnog gemakkelijk in en uit. Dit is het geval door de doorontwikkeling van techniek en beveiliging, groeit de kennis van hackers mee. Kies daarom voor een partner die de IT Security van uw bedrijf altijd onder controle heeft.
Waar te beginnen?
De start voor sterke IT Security ligt bij het opstellen van een helder IT-veiligheidsbeleid. Hierin staat wat de IT Security van uw bedrijf inhoudt, wat de procedures en protocollen zijn en hoe deze worden nageleefd. Zo weet je zeker dat je IT Security ook daadwerkelijk is ingericht om uw IT-omgeving veilig te stellen. Houd rekening in je veiligheidsbeleid met zowel het menselijke, als het technische aspect van je IT-omgeving. Beide zijn namelijk een risico voor de IT Security.
Kies een betrouwbare IT-partner
Vergelijk online eens welke mogelijkheden je hebt. Vaak bieden IT Securitypartners meerdere pakketten aan. Het belangrijkste is natuurlijk een partner te hebben die precies kan inschatten wat je nodig hebt aan beveiliging. Goede beveiligingssoftware houdt constant je IT-omgeving in de gaten, om verdachte zaken te signaleren en adequaat te reageren. Kies je de juiste partner, dan heb je niet of nauwelijks omkijken meer naar je IT Security. Je werkomgeving is in veilige handen, zonder dat je zelf al te veel tijd (en daarmee geld) kwijt bent aan het monitoren ervan.
Lees ook: Zijn jouw gegevens veilig met de AVG-privacywet?
IT Securitypakketten
Op voorhand oriënteren op de mogelijkheden, is het beste dat je kunt doen. Heb je hier geen tijd voor? Vraag dan offertes aan bij verschillende IT Security bedrijven. Je hebt vaak de mogelijkheid om je IT Security gedeeltelijk of juist volledig uit handen te geven. Dit is volledig afhankelijk van de tijd en moeite die je zelf in je IT-beveiliging hebt gestopt, maar ook van je wensen.
IT Security per werkplek
De basislijn is vaak het bekijken van de IT Security per werkplek. In dat geval draait de dienstverlening om detecteren en reageren. De werkstations worden dan bewaakt en er wordt adequaat gereageerd op verdachte zaken. Denk hierbij aan:
- Tegengaan van installatie van malafide software;
- Firewall status monitoren;
- Gebruik van USB-drives in de gaten houden;
- Monitoren en tegengaan van verdachte meldingen in diverse event logs.
IT Security voor het gehele bedrijf
Volledig ontzorgd worden wat betreft IT Security? Dan is het aan te raden om te kiezen voor IT Security voor het hele bedrijf. Denk aan:
- Firewalls voor de veiligheid van het netwerk;
- Antivirus- en antispam-oplossingen;
- Bescherming tegen versleuteling van data door cryptolockers;
- ‘Pen-tests’: het testen van het IT-netwerk op kwetsbaarheden voor aanvallen van buitenaf.
Wat je wensen en behoeften ook zijn, er is altijd een IT Securitypakket dat bij je past. Maar zorg ervoor dat je zelf ook op de hoogte bent van de huidige status van jouw IT Security. Voorkomen is beter dan genezen, en de boetes voor een datalek zijn niet mis.