koken-met-minder-calorieën-tipify

Koken met minder calorieën doe je zo: 6 tips!

Iedereen weet inmiddels wel dat suiker en koolhydraten ervoor kunnen zorgen dat de kilo’s er aanvliegen. Het is heel teleurstellend als je lekker sport en bezig bent, en toch niet afvalt omdat je eetpatroon te wensen overlaat. En als je niet 100% zeker weet wat je verkeerd doet, dan kan het moeilijk zijn om je perfecte gewicht te bereiken. Wij hebben hier een aantal heel praktische tips om te koken met minder calorieën. Zonder dat je op een hongerdieet wordt gezet van boerenkool en proteïneshakes. 

Koken met minder calorieën

Het volhouden van een dieet is niet voor iedereen weggelegd. We moeten ook eerlijk toegeven dat de meeste diëten erg streng zijn en het niet makkelijk is om dit vol te houden. Een eenvoudigere keuze is koken met minder calorieën. Zo kun je toch volwaardige maaltijden eten zónder aan te komen. Hoe pak je dat aan? Wij hebben 6 tips op een rijtje gezet!

#1. Halveer de koolhydraten

 De hoofdbestanddelen van onze traditionele maaltijden bevatten de meeste koolhydraten. Rijst, pasta, brood, aardappels en noedels zijn allemaal calorieënbommen. Vroeger waren ze erg belangrijk, omdat ze veel energie leveren als je een hele dag op het land moet werken. Maar dat is niet meer in de moderne tijd, waar de meeste mensen gewoon stil achter de computer zitten. Halveer dus de porties van deze voedingsmiddelen, en eet in plaats daarvan meer groente. Je hebt deze calorieën gewoon niet nodig. 

koolhydraten-halveren-tipify

Lees ook: Het weer wordt weer warmer: 5 zomerse saladerecepten!


#2.  Kies voor de low fat en low sugar alternatieven

 De twee andere grote dikmakers zijn suikerhoudende voeding en eten dat rijk is aan vet. De eerste calorie bestaat vooral uit snoep en frisdranken. Frisdrank en snoep is gelukkig verkrijgbaar in suikervrije of suikerarme alternatieven, met veel minder caloriëen – terwijl het voor de smaak weinig uitmaakt. En van slagroom, kaas, yoghurt, boter en spek zijn er ook magere alternatieven beschikbaar. Kies dus altijd bewust voor de versie van een product die het minste suiker of vet bevat. 


#3. Schrap de tussendoortjes 

Dit is een moeilijke, maar wel een belangrijke stap om gezonder te eten. Een groot deel van de calorieën die mensen binnenkrijgen is afkomstig uit de tussendoortjes: snoep, gebak, koekjes enzovoort. Hoe lekker deze snacks ook zijn, je krijgt er allemaal overbodige calorieën mee binnen. Schrap ze dus, of vervang ze door snacks die je ook lekker vindt, maar die minder calorieën bevatten. 


#4. Plunder de voedingsmiddelentabel

Ben je niet bang voor een stukje analyse? In een voedingsmiddelentabel vind je voor elk veelgebruikt voedingsmiddel de calorische waarde per 100 gram. Als je bewust gezonder wilt eten, dan doe je er goed aan om alle producten die je vaak eet op te zoeken en in categorieën in te delen. Bijvoorbeeld in categoriëen van 0 tot 100 kcal, 100 tot 200 kcal, 200 tot 300 kcal en zo verder.  Vervolgens kan je bewust besluiten om minder eten uit de hogere categorieën te gaan eten, en minder uit de lagere. Zo schakel je de wetenschap in om je eetpatroon te verbeteren! 

koken-gezond-tipify

Lees ook: 7 foodtrends die je geprobeerd moet hebben!


#5. Eet umami

Producten met veel eiwitten hebben een hartige smaak, die ook wel “umami” genoemd wordt. Deze smaaksensatie vermindert ons hongergevoel en zorgt dat we ons tevreden voelen, zonder dat we veel calorieën binnenkrijgen. Eet dus voedingsmiddelen die lekker hartig zijn. Denk aan bouillon,  vlees, paddestoelen, kaas, noten, bonen en spek. Deze producten leveren je die smaakervaring die jouw lichaam doet denken dat je een grote maaltijd binnenkrijgt, ook als je eigenlijk maar kleine porties eet.


#6. Groente, groente, groente

Groente is gezond, vult uitstekend, en heeft de laagste calorische waarde van alle (vaste) voedingsmiddelen. Koken met minder calorieën is alleen mogelijk als je voor groente kiest. Hou je niet zo van groente? Dan wordt het tijd om bereidingsmanieren te vinden voor groenvoer die je wél lekker vindt. Hou je van een salade met lekkere noten, kaas of spekjes? Word je blij van groenten in een pittige woksaus? En zijn er misschien groentesoorten die je nog nooit hebt uitgeprobeerd? Zoek manieren om meer groente te eten die voor jou werken. Daarmee kan je echt een enorme stap zetten richting een beter eetpatroon. 

koken-groente-tipify

Hoe gaat het jou af? Koken met minder calorieën? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten