messenset-tips-tipify

Mes niet scherp meer? 4 tips voor het slijpen van messen!

Niets is zo frustrerend als het moeten snijden met botte messen. Toch zijn er maar weinig mensen die regelmatig hun messen slijpen of laten slijpen. Je merkt echter een enorm verschil als je dat eens laat doen. Botte messen werken vaak niet goed meer namelijk, waardoor het snijden van kip of tomaat een regelrechte ramp is. Een mes gaat bovendien veel langer mee als je het regelmatig slijpt. Wie zijn messen niet regelmatig slijpt, ziet al snel beschadigen ontstaan aan de snijrand. Dat komt doordat je een keukenmes veel gebruikt, je het in de afwasmachine doet en doordat je het keukenmes wellicht in de la bij de andere messen bewaart. Al deze beschadigingen zorgen voor slijtage en dus is het sneller aan vervanging toe. Door messen regelmatig te slijpen, zal het snijden gemakkelijker gaan en zal het mes langer mee gaan. 

Hoe weet je of het mes bot is?

Los van het feit dat je aan de snijrand vaak wel kunt zien dat een mes bot is, bestaat er ook een eenvoudig trucje met een vel papier, waarmee je kunt testen of het mes nog scherp genoeg is. Een scherp mes moet namelijk eenvoudig door papier heen snijden. Houd het vel papier verticaal voor je en snijd met het mes van boven naar beneden door het papier heen. Als dit gemakkelijk gaat, dan is je mes scherp genoeg. 

Slijpstenen

Een efficiënte manier bijvoorbeeld je messen te slijpen, is met behulp van slijpstenen. Er zijn verschillende soorten slijpstenen, waarbij het verschil met name draait om de korrelgroottes. Hoe fijner de korrel, hoe scherper je het mes kunt slijpen. Er zijn wel een viertal zaken waar je rekening mee moet houden als je een mes gaat slijpen:

– De slijpsteen moet goed vochtig zijn tijdens het slijpen van het mes.

– Het is belangrijk om geen kracht te zetten bij het slijpproces, maar om het mes losjes over de slijpsteen te bewegen.

– Begin met een grove korrel en ga daarna pas werken met een fijne korrel.

– Het is belangrijk dat je het mes niet van positie verandert tijdens het slijpen.

Het vergt enige handigheid, maar elke keer zal het slijpen steeds beter gaan. 

Slijpstaaf

Je kunt ook kiezen voor een slijpstaaf. Het resultaat van een slijpstaaf is over het algemeen minder dan die van een slijpsteen, maar is wel geschikter voor als je even snel je mes moet slijpen. Door je mes regelmatig te slijpen met een slijpstaaf, voorkom je dat het snel bot wordt. Het voordeel van slijpen met een slijpstaaf is dat het een stuk minder tijd en moeite kost. 

Messenblok

Als je bijvoorbeeld een complete forged messenset bewaart in de besteklade, dan is het belangrijk om direct een messenblok aan te schaffen. Als je messen bij elkaar in een besteklade bewaart, dan botsen ze regelmatig met elkaar. Hierdoor beschadigen de messen elkaar, waardoor ze ook sneller bot worden. Wel is het belangrijk om je messenblok goed schoon te houden, aangezien het gevoelig is voor bacteriën. 

Forged messen

Een van de messentrends van het moment zijn de forged messen. Deze scherpe Japanse messen hebben een prachtige uitstraling en zullen een echte eyecatcher zijn in de keuken. Forged messen kun je onder andere kopen bij Kamado Express. Kamado Express heeft ook een kortingscode beschikbaar gesteld voor onze volgers: met de code FORGED10 krijg je 10% korting op de Forged collectie. 

*Dit is een gesponsord artikel

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten