auto wintersport

Met de auto op wintersport: 4 tips

De wintermaanden zijn weer in zicht! Dit betekent dat het huis weer gezellig gemaakt kan worden, de winterbanden weer onder de auto gaan én het wintersportseizoen van start gaat. Veel mensen gaan in de wintermaanden op vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk om een weekje lekker te skiën. Het merendeel van deze wintersportgangers gaat met de auto. De rit naar de bestemming is vaak minstens zo leuk als de vakantie zelf. Prachtige bergpassen, de eerste sneeuwvlokjes onderweg en natuurlijk de gezellige nummers die door de autospeaker schallen. Rijden in het buitenland is echter wel wat anders als rijden in Nederland. Zo heb je voor sommige landen een vignet nodig en gelden er andere verkeersregels. Daarom hebben wij 4 tips op een rijtje gezet voor een veilige wintersportvakantie met de auto!

#1. Autovignet

In Nederland betalen we geen tol. Deze is namelijk verrekend in de rijwegenbelasting die je betaalt. In het buitenland is dat vaak niet het geval. In veel landen is het verplicht om een vignet te hebben. Een vignet Oostenrijk, Slowakije, Hongarije of Roemenië kun je onlineaanschaffen. In Zwitserland heb je een plakvignet nodig én een autovignet voor Slovenië en voor Tsjechië dien je aan de grens te kopen. Zorg dus dat je research doet en niet voor verrassingen komt te staan!


#2. Safety first

Ook op het gebied van veiligheidsproducten hanteren landen verschillende regels. Zo zijn winterbanden in veel landen een absolute must. Ook moet je een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en EHBO kit bij je hebben. In Frankrijk is het zelfs verplicht om een alcoholtest bij je te hebben. De Franse wijn is natuurlijk hartstikke lekker, maar drink dus vooral niet als je nog moet rijden. Als laatste raden we je aan om een set sneeuwkettingen te kopen of te huren. Als je onderweg in een sneeuwstorm terecht komt kun je dan toch je reis veilig voortzetten.

auto wintersport 2

Lees ook: Dit zijn de 5 mooiste plekken van Noorwegen!


#3. Bekijk de route van tevoren

Veel mensen beschikken over een navigatiesysteem of zogeheten TomTom. Dit is natuurlijk hartstikke handig, je hoeft je over de route in ieder geval geen zorgen te maken, toch? We raden je aan om toch van tevoren even goed naar de route te kijken. Via google maps kun je precies uitvogelen welke route het kortst is en waar er wegwerkzaamheden plaatsvinden. In de file staan is uiteraard iets wat je wilt voorkomen!


#4. Controleer je verzekeringen

Als laatst willen we je aanraden om voor je vakantie nog even te controleren voor wat je precies verzekerd bent. Is je autoverzekering nog geldig? Voor wat ben je verzekerd op medisch gebied? Je gaat er natuurlijk vanuit dat je niet valt, maar een ongelukje op de piste is zo gebeurd. De kosten voor een ritje met de traumahelikopter kunnen zo oplopen tot tienduizenden euro’s. Kijk dus ook even naar je zorgverzekering en zet indien nodig extra opties aan.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.