In Nederland vinden ieder jaar ongeveer 100.000 besmettingen met een seksueel overdraagbare aandoening plaats. Voor veel mensen is een seksueel overdraagbare aandoening of kortweg SOA een grote angst. Wanneer jij seksueel actief bent is het verstandig goed op te letten, om te voorkomen dat je ook te maken krijgt met een seksueel overdraagbare aandoening. Met deze tips weet je zeker dat je geen SOA zult krijgen!
Veilig!
De belangrijkste tip om een SOA te voorkomen is: zorg dat je altijd veilig vrijt. Wanneer de liefde enkel op een veilig manier door jou wordt bedreven weet je zeker dat je geen seksueel overdraagbare aandoening zult oplopen. Maar wat is veilige seks nu eigenlijk precies?
Onder veilige seks verstaan wordt verstaan:
- Seks met een vaste partner die geen SOA heeft.
- Seks met een condoom. Dit geldt zowel voor penetratie als voor orale seks.
- Zorg dat je een condoom maar een keer gebruikt. Wanneer er wordt gewisseld tussen vaginaal, anaal en oraal contact is het nodig een nieuw condoom te gebruiken.
- Als je van ruige of langdurige vrijpartijen houdt, is het aan te raden ieder kwartier een nieuw condoom te gebruiken. Dit voorkomt scheuren en andere problemen met het condoom die het risico op een seksueel overdraagbare aandoening vergroten.
- Beffen en rimmen gebeurt enkel met een beflapje.
- Zoenen, masturbatie, knuffelen, aaien en bevrediging met de hand is in principe wel mogelijk zonder bescherming.
- Deel geen seksspeeltjes en maak de speeltjes na gebruik altijd zeer grondig schoon.
Leestip: Zo word jij de koning(in) van de datingapps!
Risico
Al deze vormen van veilige seks beperken het risico op een seksueel overdraagbare aandoening aanzienlijk. Helemaal zeker ben je echter alleen wanneer je enkel en alleen seks hebt met een vaste partner zonder SOA of helemaal geen seks. Wanneer je enkel met condoom de liefde bedrijft, bestaat er namelijk nog steeds een risico op bijvoorbeeld genitale wratten. Ook zijn er seksueel overdraagbare aandoeningen zoals Herpes, die ook via de mond kunnen worden overgebracht. Door zoenen kan men dus ook een seksueel overdraagbare aandoening oplopen.
Leestip: Pornoverslaving is een ding: Zo kom je er vanaf!
Voorbehoedsmiddelen
Wanneer je wisselende sekspartners hebt, is het risico op een SOA dus nooit volledig uit te sluiten. Door een condoom en beflapje te gebruiken kan het risico wel tot een minimum worden beperkt. Veel mensen vinden het echter lastig om veilige seks te bespreken met een sekspartner. Een goede tip om het eenvoudiger bespreekbaar te maken is door vooraf te bedenken hoe je het gaat aanpakken. Vertel bijvoorbeeld dat veilige seks niets met (gebrek aan) vertrouwen te maken heeft maar dat het volledig ter bescherming van eenieder tegen seksueel overdraagbare aandoeningen dient. Als het bespreken te lastig voor je is, is het ook geen enkel probleem om direct tot actie over te gaan. Wanneer het eenmaal zover is kun je gewoonweg een condoom of beflapje tevoorschijn halen en gebruiken. Dit is over het algemeen voor niemand een probleem en als dit wel het geval is, kun je zeggen dat het voor jou een voorwaarde is voor een stomende vrijpartij!