Het moeilijke aan raambekleding is dat niet elk type raambekleding in elke kamer van het huis past. In de keuken wil je waarschijnlijk andere raambekleding dan in de slaapkamer. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden, zodat je eenvoudig kunt bepalen welk soort raambekleding het best in de verschillende kamers in jouw huis past. Laat je er gerust ook over informeren. Er zijn namelijk meer soorten dan je denkt. Je hebt immers shutters, rolgordijnen, stoffen gordijnen, luiken, paneelgordijnen en ga zo maar door. Het kan daarom een behoorlijkeklus zijn om per kamer te bepalen welk soort raambekleding het best past. Het gevaar hierbij is natuurlijk dat je huis geen geheel meer vormt en dat de stijl van het interieur per kamer verschillend is. Sommige mensen vinden dat heel lelijk. Sommige mensen niet. Een tip voor de mensen die dat lelijk vinden is dat je in dat geval moet kiezen voor één kleur. Neem dan dus bijvoorbeeld witte raambekleding in het hele huis. Maar de vraag blijft: welke raambekleding moet ik nou nemen in welke kamer? Voor deze vraag zetten we een aantal tips op een rij.
Woonkamer
In de woonkamer kun je natuurlijk kiezen voor simpele gordijnen, maar het is mogelijk om het veel stijlvoller en karakteristieker te maken. Kies bijvoorbeeld voor houten jaloezieën. Het grote voordeel van deze jaloezieën is dat je zelf de lichtinval kunt regelen. ’s Avonds kun je ervoor kiezen om ze helemaal dicht te draaien, waardoor er geen lichtinval meer is. Overdag is het aannemelijk om ze open te zetten, zodat er wel veel lichtinval is. Naast het regelen van de lichtinval, zien houten jaloezieën er ook nog eens prachtig uit. Datzelfde geldtvoor houten shutters. Ook deze zijn uitermate geschikt voor in de woonkamer. Als je bijvoorbeeld een Scandinavische inrichting hebt in huis, danpassen houten shutters daar uitstekend tussen. Ook met shutters kun je uitstekend de lichtinval regelen. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te maken, wat wel prettig is als je bijvoorbeeld last hebt van allergieën. Ook kun je kiezen voor vitrage gordijnen. Deze zijn erg stijlvol en laten een beetje licht door. Daarmee zijn het dus perfecte gordijnen voor in de woonkamer!
Badkamer
Het moeilijke aan zonwering of raambekleding in de badkamer is dat het er vrijwel altijd heel vochtig is. Niet alle materialen zijn daarom geschikt voor raambekleding in de badkamer. Raamdecoratievan stof of hout is bijvoorbeeld niet echt aan te bevelen. Polyester en aluminium zijn daarentegen wel waterbestendige stoffen. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om aluminium jaloezieën in je badkamer op te hangen.
Zolder
Ook raambekleding voor op zolder is vaak lastig. De zolder zit immers onder het dak, waardoor het raam vaak schuin hangt. Meestal worden hier schuine zolderramen of een draaikiepraam geplaatst, waardoor normale gordijnen sowieso al zijn uitgesloten. In dat geval kun je het beste kiezen voor een dakraam rolgordijn of een plisségordijn voor op het draai-kiepraam.
Slaapkamer
Raambekleding in de slaapkamer is heel belangrijk. Je wil immers dat het er stijlvol uitziet, maar ook dat het functioneel is. Niemand heeft zin om ’s ochtends om 6 uur wakker te worden van de zon die opkomt. De raambekleding moet er dus wel voor zorgen dat je een goede nachtrust kunt hebben. Verduisterende rolgordijnen zijn daarom een prima optie voor in de slaapkamer.Door plisségordijnen of houten jaloezieën te combineren met een overgordijn ben je ervan verzekerd dat er geen licht meer naar binnen valt!
Wat voor raambekleding vind jij mooi? Laat het ons weten in de reacties hieronder!