Werken als ZZP’er is hartstikke leuk. Zo heb je veel vrijheid: je kunt zelf bepalen wanneer je werkt en waar je werkt. Er zitten echter ook nadelen aan freelancen. Zo kun je te maken krijgen met wanbetalers. Klanten die je factuur niet op tijd betalen, of zelfs helemaal niet betalen. Hierdoor kun je als ZZP’er financieel in de problemen komen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat desbetreffende klant toch betaalt. Hieronder 6 tips!
#1. Zorg voor een correcte factuur
Het begint allemaal bij de inhoud van de factuur. Er zijn een paar gegevens die volgens de wet op je factuur moeten staan. Staan deze gegevens er niet op? Dan heb je geen voet om op te staan in het geval van een niet betalende klant. Gegevens die op je factuur moeten staan zijn: Kvk-nummer, btw-nummer, factuurdatum, factuurnummer en betalingstermijn.
#2. Betalingsherinnering
Staat deze informatie allemaal op de factuur en is de betalingstermijn inmiddels verstreken? Dan is het tijd om een ‘vriendelijke’ herinnering te sturen. Vermeld op een vriendelijke manier dat de betalingstermijn is verstreken en verzoek de klant om de factuur zo spoedig mogelijk te betalen.
Leestip: Thuiswerken was nog nooit zo makkelijk: 7 tips!
#3. Nabellen
Blijft de betaling na deze herinnering alsnog uit? Dan raakt je geduld waarschijnlijk op. Toch is het belangrijk om rustig te blijven en het probleem professioneel aan te pakken. We raden je aan om op dit moment telefonisch contact op te nemen met desbetreffend bedrijf. Zorg er opnieuw voor dat je ‘vriendelijk’ en ‘beleefd’ blijft. Je wilt immers geen gespannen sfeer creëren.
#4. Tweede betalingsherinnering
Kun je de wanbetaler niet telefonisch bereiken? Of heeft hij beloofd te betalen, maar blijft de betaling vooralsnog uit? Dan is het tijd om een tweede betalingsherinnering te sturen. Probeer ook hier ‘beleefd’ en ‘vriendelijk’ te blijven. Wel kun je bij deze brief of e-mail wat duidelijker zijn. Geef een waarschuwing en geef aan dat je, indien er nog steeds niet betaald wordt, genoodzaakt bent om verdere stappen te ondernemen.
#5. Een incassobureau inschakelen
Nog steeds geen betaling ontvangen? Dan is het nu tijd om een incassobureau in te schakelen. Het inschakelen incassobureau houdt in dat dit bedrijf het verder voor je afhandelt. Het incassobureau zal ervoor proberen te zorgen dat de wanbetaler alsnog betaald. Veel incassobureaus werken met een ‘no cure = no pay’ beleid. Dit houdt in dat wanneer er geen geld geïncasseerd wordt, je ook geen incassokosten hoeft te betalen.
Leestip: Met behulp van deze apps vergeet je nooit meer iets!
#6. Naar de rechter
Als het met behulp van een incassobureau ook niet lukt om het probleem op te lossen dan kun je overwegen om naar de rechter te stappen. Indien je een zakelijke rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je een juridisch expert inhuren die de wanbetaler een dagvaarding stuur waarin staat dat hij of zij zich moet verantwoorden bij de rechter. Over het algemeen laten wanbetalers het niet zover komen, maar bij een enkeling is deze maatregel wel nodig.