Pannenkoeken zijn momenteel misschien wel het meest gegeten gerecht in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd, want naast dat pannenkoeken lekker zijn, kun je ze eigenlijk op elk moment van dag eten. Als dessert is een zoete pannenkoek lekker, maar ook als avondeten, lunch of ontbijt zijn pannenkoeken altijd een uitkomst. De populariteit heeft er voor gezorgd dat er tegenwoordig ontelbaar veel verschillende recepten bestaan. Maar wat is nou het allerlekkerste recept? Dit is natuurlijk deels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Toch hebben wij, naar onze mening, het ultieme recept gevonden waarmee je de allerlekkerste pannenkoeken kunt bakken.
De juiste pan
Voordat je begint met het maken van pannenkoeken, is het belangrijk dat je een geschikte pan in huis haalt. Het hebben van de juiste pan voor het bakken van pannenkoeken is essentieel. Je hebt tegenwoordig zelfs speciale pannenkoekpannen. Als je er nog geen in huis hebt, is dat een absolute aanrader. Mocht je geen nieuwe pan willen aanschaffen, dan is het wel belangrijk dat je pan aan een aantal eisen voldoet:
– De zijkanten van de pan mogen niet te hoog zijn, anders wordt het draaien van de pannenkoek lastig.
– De onderkant van de pan mag niet te dun zijn. Een dikke bodem zorgt er voor dat de warmte beter verdeeld kan worden en dus dat de pannenkoek minder snel aanbrandt.
– De pan moet niet te zwaar zijn, anders krijg je na een aantal pannenkoeken een lamme arm.
Het ultieme beslag
Als je de juist pan in huis hebt, is de volgende belangrijke stap het maken van goed beslag. Logischerwijs is het veel lekkerder om je eigen pannenkoekenbeslag te maken, dan wanneer je een pannenkoekenmix uit een fles gebruikt. Voor het maken van een flinke stapel pannenkoeken, zijn een aantal ingrediënten nodig:
– snuf (zout)
– 750-850 milliliter melk
– 3 eieren
– 400 gram meel
– (room)boter
– olie
Het doel is uiteindelijk om een beslag te krijgen dat zo dik is als drinkyoghurt. Dat krijg je niet door alle ingrediënten in een keer bij elkaar te gooien. Begin door het zout en het meel in een kom te mengen. Maak vervolgens een kuiltje, zodat je daar de eieren in kunt gieten. Vervolgens doe je er een klein beetje melk bij (niet te veel) en kun je de boel gaan kloppen met een mixer. Tijdens het kloppen voeg je langzaam de rest van de melk toe en indien nodig kun je nog wat extra meel toevoegen.
Geduld is een schone zaak
Als je beslag af is, is het verstandig om het even te laten rusten, alvorens je gaat beginnen met het bakken van de pannenkoeken. De grote discussie bij het pannenkoeken is of je ze moet bakken in boter of olie. Wij zijn van mening dat boter het lekkerst is. Het nadeel van boter is dat de pannenkoeken dan vaak snel aanbranden. Je kunt er daarom voor kiezen om een mengsel van boter en olie te gebruiken. Verder is het belangrijk om de pannenkoeken met beleid te bakken. Wees geduldig, maar niet te geduldig. Uiteindelijk is het bakken van pannenkoeken iets wat je een aantal keer moet doen, voordat je het perfect onder de knie hebt. Nog meer tips voor het bakken van pannenkoeken kun je gelukkig gemakkelijk online vinden.
Kijk voor alle benodigdheden voor het bakken van pannenkoeken zeker eens op panash.nl.