Zo maak je eenvoudig je eigen brood zonder broodbakmachine

Het maken van je eigen brood is eenvoudig, goedkoop en Daarnaast zijn de mogelijkheden oneindig. Zo kun je zelf een heerlijke volkorenbrood of notenbrood maken. Hieronder vind je een basisrecept voor een heerlijk zelfgemaakt brood.

Wat heb je nodig?

Voor dit basisrecept heb je een paar ingrediënten nodig die overal verkrijgbaar zijn. Je kunt natuurlijk zelf variëren door verschillende zaadjes, pitjes of zelfs rozijnen en gedroogd fruit toe te voegen. Let’s Start!


 Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 300 ml (lauw) water
  • 1 theelepel suiker
  • 20 gram boter
  • 3 theelepels olijfolie

Keukengerei

  • Mixer
  • Cakevorm
  • Plasticfolie


De bereiding

Nu je alle Ingrediënten in huis hebt kun je aan de slag! Vanaf het moment dat je begint duurt het ongeveer 3,5 uur voordat je een heerlijk warm zelfgemaakt brood op tafel hebt staan.  Maar hierbij is het rijzen (2 maal) en de oventijd inbegrepen. Let’s Cook!

  1. Zeef de bloem in een grote kom en voeg het zout toe. Mix de twee ingrediënten vlug met je handen door elkaar.
  2. Maak nu een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en doe het water, de gist, boter en suiker in het kuiltje.
  3. Mix nu het geheel in circa 5 minuten bijeen. Mix tot het geheel van de kom loskomt. Haal nu alle mix van de randen en van de mixer en voeg dit bij de rest in de kom. Mix nogmaals 10 minuten totdat er een grote deegbal ontstaat.

    Geen mixer tot je beschikking? Je kunt ook een houten pollepel gebruiken om te ingrediënten te mengen. Kneed hierna het geheel ongeveer 15 minuten. Tot er een samenhangend deeg ontstaat.

  4. Pak een grote kom en doe 1 lepel olijfolie in de kom. Verspreid de olie in de kom door middel van een bakkwast of keukenpapier.
  5. Leg de deegbal in de grote kom met olie en draai de bal enkele malen om zodat deze bedekt is met een dun laagje olie.
  6. Bedek de kom met plasticfolie en laat het deeg 1 uur reizen.
  7. Smeer het cakevorm in met olie. Gebruik weer het bakkwastje of een stukje keukenpapier.
  8. Haal het deeg uit de grote kom en druk het geheel met je vingers plat. Zorg ervoor dat je alle lucht uit het deeg perst totdat het deeg 1 a 2 centimeter dik is.
  9. Rol nu het deeg totdat het een rol is. Leg deze rol in de geprepareerde cakevorm.
  10. Bedek de cakevorm met plasticfolie en laat het deeg opnieuw 1 uur rijzen. 
  11. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C.
  12. Klaar met de tweede rijs? Haal het plasticfolie van de cakevorm en stop het brood in de voorverwarmde oven.
  13. Bak het brood in circa 40 minuten gaar. Het brood is klaar als de korst goudbruin is.
  14. Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt. Zo voorkom je dat het brood uitdroogt.

 Varieër er op los!

Dit is slechts het basisrecept. Wanneer je zelf brood bakt kun je eindeloos variëren met ingrediënten. Als je een volkorenbrood wilt maken vervang je simpelweg de witte bloem door volkorenmeel. De andere ingrediënten blijven hetzelfde. Ook met de korst kun je eindeloos variëren. Strooi bijvoorbeeld maanzaadjes of sesamzaadjes over het brood vlak voordat deze de oven ingaat. Zo krijgt je brood een heerlijke smaakvolle korst. Zo zijn er nog vele variaties mogelijk. Zolang je de richtlijnen aanhoudt van bovenstaand recept kan het vrijwel niet fout gaan. Experimenteer er gerust op los!

Leestip: Zo maak je zelf de perfecte pizza!

Heb jij weleens je eigen brood gebakken? Deel je ervaringen in de comments hieronder!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten