In eerste instantie lijkt het lastig: het maken van je eigen pizza. In werkelijkheid is helemaal niet zo moeilijk. Het maken van pizzadeeg is de grootste uitdaging, maar ook dat heb je zo onder de knie. Hieronder een heerlijk pizza recept!
Zelf pizza maken
Er zijn weinig mensen die niet van Italiaanse pizza’s houden. Deze maaltijd is verschrikkelijk populair over de hele wereld en de (Napolitaanse) pizza staat sinds kort op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Ook in Nederland stikt het van de pizzeria’s waar je een heerlijke Italiaanse pizza kunt bestellen, maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf pizza kunt maken? Hieronder een heerlijk Italiaans pizza recept!
Leestip: Deze 22 lifehacks voor in de keuken maken je leven een stuk eenvoudiger!
Ingrediënten
Onderstaande hoeveelheden zijn goed voor het maken van 4 pizza’s
- 500 gram witte bloem
- 1 theelepel zeezout
- 7 gram droge gist
- Handjevol griesmeel
- 4 eetlepels Passata*
- Olijfolie
- 120 gram parmezaanse kaas**
- 200 gram mozzarella
- Handjevol verse basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
* Je kunt ook een andere tomatensaus gebruiken **Eventueel kan ook andere kaas gebruikt worden
De bereiding
Heb je alle ingrediënten in huis? Dan kun je aan de slag. Van het begin tot het einde neemt dit recept ongeveer 2,5 uur in beslag. Buona Fortuna!
#1. Neem een grote schaal en meng hierin de bloem met het zout.
#2. Vul een glas met 325ml lauwwarm water en voeg al roerend het gist toe.
#3. Voeg het gistmengsel bij de bloem en roer het geheel goed door.
#4. Meng het geheel met de hand tot er een ‘stevig’ deeg ontstaat.
#5. Maak een mooie deegbal dek deze af met een vochtige theedoek. Laat 5 minuten rusten.
#6. Strooi een laagje bloem op het aanrecht (of een andere ondergrond) en kneed het deeg 8 minuten lang stevig door met je handen tot het deeg elastisch aanvoelt.
#7. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en rol vier balletjes.
#8. Strooi een laagje griesmeel op een bakplaat en leg de deegballen hierop. Dek opnieuw af met een vochtige theedoek en laat 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
#9. Zijn de deegballen in volume verdubbeld? Dan kun je verder met stap 10.
Onderstaande stappen zijn voor één pizza. Herhaal dezelfde stappen voor de overige drie pizza’s.
Leestip: Zo maak je eenvoudig je eigen brood zónder broodbakmachine!
#10. Verwarm de oven voor op 220 graden.
#11. Zorg opnieuw dat er een dun laagje bloem op het aanrecht ligt en begin met het kneden van de eerste deegbal.
#12. Probeer het deeg met je handen te ‘rekken’ tot het de vorm van een pannenkoek krijgt. Dit is waarschijnlijk de eerste keer erg lastig, maar je wordt er vanzelf beter in!
#13. Doe hetzelfde met de overige drie deegballen
#14. Bestrooi nu een bakplaat met een dun laagje griesmeel en leg hier de eerste pizza op.
#15. Smeer 1 eetlepel passata over de pizzabodem uit. Dit lijkt weinig, maar meer is echt niet nodig voor een lekkere pizza. Begin in het midden en smeer de tomatensaus uit met een lepel.
#16. Druppel nu olijfolie over de pizzabodem (ongeveer 1 theelepel). Dit geeft de pizza extra smaak mee.
#17. Strooi 30 gram parmezaanse kaas over de pizza bodem.
#18. Neem ongeveer 50 gram mozzarella, ‘pluk’ deze en verspreid de slierten over de pizza. Verspreid ook de basilicumblaadjes over de pizza.
#19. Bak de pizza in 7 minuten gaar. Bak hem iets langer als je wat meer van knapperige pizza houdt.
#20. Druppel olijfolie over de pizza en garneer met gedroogde oregano.
Eindeloos variëren
Bovenstaand recept is voor de traditionele Pizza Margarita, maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe je de pizza belegt. Je kunt eindeloos variëren! Wat dacht je bijvoorbeeld van een pizza met plakjes salami en paprika of een pizza met garnalen en roomkaas?