Werk je in loondienst dan is het vaak een vaststaand gegeven: aan het einde van je loon hou je steeds een aantal dagen over. Hoe lekker zou het zijn om dat eens om te draaien en geld over te houden aan het eind van de maand? Aan de hand van vier effectieve tips laten we je zien dat je geen financieel genie hoeft te zijn om geld over te houden.
Sparen is niet lastig, maar verstandig
Sparen voor later is altijd verstandig, maar vaak kom je er gewoon niet aan toe. Geld opzij zetten is namelijk een hele uitdaging. Je denkt al snel dat je het daardoor met minder geld moet doen en dus raakt het direct je levensstijl. Mocht dat niet het geval zijn, dan is er altijd nog de angst voor onverwachte uitgaven. De auto kan het plotseling begeven of de koelkast is langzaam in een vrieskist aan het veranderen. Toch is het eenvoudig om geld opzij te leggen en een spreekwoordelijk ‘appeltje voor de dorst’ te hebben.
#1. Budgetteren is hip
Het klinkt simpel: geef uit wat je hebt en niet meer dan dat. Om je financiën goed te kunnen regelen is het zaak om een helder overzicht te hebben. Dan gaat het niet allen om wat je hebt of krijgt, maar ook wat de uitgaven zijn die steeds weer terugkomen.
Heb je dat plaatje helder voor je, dan weet je ook wat je over kunt houden. Nog belangrijker: je ziet direct waar het geld aan op gaat en je kunt beslissen of dat ene abonnement op dat tijdschrift nog steeds noodzakelijk is. Kun je ergens op bezuinigen? Super! Het bedrag wat je daarmee uitspaart kun je mooi opzij legen en zo langzaam bouwen aan een solide financiële basis.
#2. De 50-30-20 regel
Sommige ‘ouderwetse’ wijsheden werken nog altijd prima. Heb je jouw totale budget in kaart gebracht, hanteer dan de 50-30-20 regel. Heb je er nog nooit van gehoord, dan gaat er ongetwijfeld een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open. Simpel gezegd besteed je 50 procent aan de vaste lasten, de kosten die steeds terugkeren zoals je huur, hypotheek, gas, water en licht. Die dingen dus. Dertig procent geef je uit aan je dagbesteding. Hieronder vallen zaken als je boodschappen, je internet abbo en je reiskosten. De twintig procent die overblijft kun je dan lekker sparen. Lijkt het je een schier onmogelijke opgave, neem jezelf dan voor om met het sparen van 10 procent van je budget te beginnen. Is ook dat te moeilijk, check dan het spaar-stappenplan van het Nibud.
Lees ook: Geld besparen op dagelijkse dingen: 6 tips!
#3. Stel je spaardoelen vast
Sparen werkt beter als je een bepaald doel voor ogen hebt. Dit zorgt voor extra motivatie en daardoor wordt het makkelijker om je doel ook echt te behalen. Stel dus een doel vast, bijvoorbeeld een nieuwe televisie of een weekendje weg en beloof jezelf dat je elke maand een bepaald bedrag voor dat doel opzij legt.De gouden tip: zorg ervoor dat het doel haalbaar is. Sparen voor een nieuwe Tesla met 50 euro per maand zal weinig realistisch zijn.
Is je doel echter het realiseren van een financiële buffer, check dan de bufferberekenaar van het Nibud. Zo weet je exact hoe groot je ‘buffer’ moet zijn.
#4. Spaar automatisch
Elke maand jezelf ertoe aanzetten om een bepaald bedrag opzij te zetten, kan een hele opgave zijn. In veel gevallen is het verleidelijk om met jezelf te onderhandelen om het wel zinvol is. Dat werkt nooit, van uitstel komt immers afstel. Wat wel werkt is automatisch sparen. In veel gevallen bieden banken de mogelijkheid om automatisch een bepaald bedrag te sparen. Dit wordt automatisch van je rekening overgeboekt naar je spaarrekening. Zo kun je nooit vergeten om te sparen en kom je niet in de verleiding om het bedrag wat je wilde sparen, toch uit te geven.
Wat is jouw truc om te sparen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!