Er is niet heel veel belangrijker dan een gezond binnenklimaat. Zo’n gezond klimaat zorgt er namelijk voor dat zowel je gemoedsrust als je productiviteit ver omhooggaan. Als je niet genoeg frisse lucht hebt, kun je hoofdpijn krijgen of andere klachten. Ook moet de luchtvochtigheid echt op orde zijn voor je keel! Op ervoor te zorgen dat jij in de ruimtes waar je vaak bent optimaal kunt presteren, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
#1. Zet een paar leuke planten neer!
Een aantal leuke planten kunnen er niet alleen voor zorgen dat je kamer er een stuk gezelliger uitziet, ze zijn ook nog eens een goedkope luchtreiniger. Een aantal planten, zoals bijvoorbeeld de Pannenkoekplant, zuiveren de lucht er helpen mee om een zo optimaal mogelijk binnenklimaat mogelijk te maken. Planten nemen bovendien CO2 op, en ‘ademen’ zuurstof uit. Dat is voor ons mensen erg positief!
Lees ook: Dit zijn de mooiste planten voor in huis (en zo houd je ze in leven!)
#2. Houd de ruimtes goed geventileerd
Je ruimtes ventileren kan natuurlijk gewoon gedaan worden door twee tegenovergestelde ramen of deuren open te zetten. Zo krijg je frisse lucht binnen en zorg je voor een frisse tocht. Is dit voor jouw ruimte niet afdoende, of heb je bijvoorbeeld te veel last van geluiden van buitenaf? Kies dan voor mechanische ventilatie.
#3. Houd de luchtvochtigheid op orde
De luchtvochtigheid kan erg verschillen per seizoen, en zo zijn er nog een aantal factoren die bepalend zijn. Idealiter is de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Weet je niet zeker hoe dat bij jou zit? Dan kun je bijvoorbeeld je luchtkwaliteit laten opmeten . Dan weet je precies wat de situatie is! Ook worden er andere kwaliteitsparameters gecheckt, zodat je na kunt gaan wat er allemaal gaande is in jouw ruimte. Nooit meer benauwd of een onaangenaam binnenklimaat.
#4. Meer daglicht
Ook daglicht kan ervoor zorgen dat je binnenklimaat gunstiger wordt. Zo hoef je namelijk minder gebruik te maken van de verwarming, aangezien de zon je kamer verwarmt (mits deze schijnt). Het aanzetten van de verwarming kan de lucht ernstig droog maken, en dat wil je natuurlijk niet. Bovendien is daglicht ook goed voor je lichaam en biologische klok. Minder kunstlicht is altijd aan te raden.
Hoe is jouw binnenklimaat? Laat het ons weten in de reacties hieronder!