Een van de meest geweldige manieren om fitter te worden is regelmatig een flinke afstand te gaan wandelen. Door heel Nederland liggen mooie en gemakkelijk bereikbare wandelroutes. Niet alleen is het uitstekend voor je conditie om hier een flink aantal kilometer te gaan lopen. Je krijgt ook de mooiste stukken van ons land te zien die je zullen verbazen en waar je spontaan vrolijk van wordt. Toch is het lopen van een lange wandeltocht niet verstandig als je niet goed voorbereid bent. Daarom hebben wij 5 wandeltips op een rijtje gezet!
Lange wandeltochten
Waarom zou je gaan wandelen en niet aan een andere sport gaan doen om fit te worden? Je zou kunnen zeggen dat de mens geboren is om te wandelen. Wij zijn de enige zoogdieren die op hun achterpoten lopen, en ons lichaam is speciaal aangepast zodat we ver en lang door kunnen lopen. Wandelen heeft een veel minder lage kans op blessures dan andere sporten zoals fietsen hardlopen en teamsporten. Bovendien heb je weinig nodig om te wandelen, behalve een paar wandelschoenen en een stevige rugzak – de drempel is dus erg laag.
Wandeltips
Het is makkelijk om je te trainen om steeds langere wandeltochten te ondernemen. Het zal je verbazen hoeveel kilometer je kan afleggen na één seizoen van oefening. Wandelen is bovendien een goede calorieënvreter, en tegelijkertijd wordt elke spier in je lichaam getraind. Je hele lichaam beweegt immers mee terwijl je aan het lopen bent.
Als je denkt dat wandelen iets voor jou is, dan is het goed om niet te hard van stapel te lopen. Dat kan je wel degelijk blessures opleveren of andere ongemakken met zich meebrengen. We geven hier een aantal wandeltips om een lange wandeltocht te kunnen houden en je steeds verder te oefenen.
Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste plekken van Portugal!
#1. Begin voorzichtig
Of het nou je eerste wandeltocht ooit is of het begin van de zoveelste daarna, begin rustig met lopen. Zet geen onnodige spanning op welke spier of gewricht dan ook. Je spieren hebben tijd nodig om warm te worden en je pezen moeten zich kunnen uitstrekken tot hun maximale lengte. Een goede warmup is een uitstekend begin van elke nieuwe wandeltocht.
#2. Drink voldoende water
Vooral op warme dagen is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Neem minimaal een anderhalveliterfles met koud water mee in je rugzak. Zorg dat er op je wandelroute onderweg punten zijn waar je hem kan bijvullen, bij een café of een openbaar toilet bijvoorbeeld.
#3. Zorg voor fijne wandelkleren
Een van de belangrijkste wandeltips: kies voor zachte, comfortabele en lichte kleding die niet te strak zit, waardoor hij zou kunnen gaan schuren. Stevige en zachte wandelsokken en een rugzak die goed aansluit bij de vorm van je lichaam zijn ook essentials. Houd er ook rekening mee dat het weer kan omslaan als je midden in de natuur bent. Neem dus een paraplu en warme kleding mee in je rugzak.
Lees ook: Goedkoop op vakantie? Met deze tips kom je een heel eind!
#4. Kies voor de juiste wandelschoenen en loop ze in
Goede wandelschoenen mogen best wat kosten. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Over het algemeen dragen ervaren wandelaars vaak de wat stevigere en zwaardere schoenen zoals bergschoenen. Sneakers bieden op termijn niet voldoende ondersteuning voor je voeten en enkels. Kies bijvoorbeeld voor leren schoenen, waarbij er voldoende ruimte is voor je tenen. En loop je schoenen voor vertrek goed in. Bij leren schoenen kan dat wel een maand of langer duren, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen pijn in je tenen of voeten krijgt als je ze gaat gebruiken voor het echie.
#5. Neem regelmatig pauze
Voor beginnende wandelaars is het een goed idee om elke twee uur pauze van 5 a 10 minuten te nemen. Je lichaam kan even rusten, je spieren kunnen zich ontspannen en jij kan iets eten of drinken, en natuurlijk van de omgeving genieten. Pauzeer bij voorkeur op een bankje en niet op de grond. Houd niet langer dan een kwartier pauze, want dan worden je spieren stijf en moet je ze weer opnieuw opwarmen.
Zo, dit waren onze wandeltips voor lange wandeltochten. Zijn we nog wandeltips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!