Zoals de meeste mensen zullen weten, is groene energie veel beter voor het milieu dan grijze energie. Grijze energie is opgewekt uit gas- en kolencentrales en is simpelweg heel schadelijk. Toch is op deze manier energie opwekken al anderhalve eeuw het meest gangbaar. Inmiddels beseffen we als mensheid dat het niet langer zo kan. Er moet iets gebeuren om het milieu te verbeteren, zodat ook de generaties na ons nog kunnen genieten van de Aarde. Een belangrijke transitie die dan gemaakt moet worden, is de transitie van grijze naar groene stroom. Gelukkig kiezen in Nederland relatief veel mensen ervoor om over te gaan op groene stroom. Dit is stroom opgewekt uit bijvoorbeeld zon, water of wind. Toch zitten er nog enkele haken en ogen aan groene stroom in Nederland. Daarom sommen we vier tips voor je op, die je kunnen helpen het maximale uit groene stroom te halen.
Check de herkomst van je stroom
Het grote probleem van groene energie op dit moment in Nederland is dat te veel mensen het op dit moment willen. Dat is op zich natuurlijk positief, maar de vraag naar groene stroom is zo groot dat de Nederlandse energieleveranciers hier niet aan kunnen voldoen. Dus moet Nederland groene stroom uit het buitenland importeren. Dit doen we bijvoorbeeld veel uit de Scandinavische landen. Daar zijn de regels omtrent groene stroom echter veel minder streng. De eisen die in Nederland gelden, voordat een energieleverancier stroom groene stroom mag noemen, zijn veel strenger dan in Scandinavië. Daar mag een leverancier bijvoorbeeld stroom dat is opgewekt door watercentrales ook groene stroom noemen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo’n milieuvriendelijke manier is om stroom op te wekken. Daarom is het altijd belangrijk om bij jouw energieleverancier na te trekken wat de herkomst is van de stroom die je gebruikt. Hoe wordt de stroom opgewekt en waar komt het vandaan? Op de jaarrekening van 1 mei kun je dit ieder jaar controleren.
Groene stroom uit Nederland
Nederlandse energieleveranciers zijn bovendien verplicht om jou de keuze te geven of je enkel gebruik wil maken van groene stroom die is opgewekt in Nederland. Op die manier weet je zeker dat de groene stroom die je gebruikt ook daadwerkelijk op een milieuvriendelijke manier is opgewekt. Je blijft dan echter het probleem houden van het vraagoverschot in Nederland naar groene energie. Er kan al niet voldaan worden aan die vraag. Laat staan als iedereen aangeeft Nederlandse groene stroom te willen.
Zelf groene stroom opwekken
Daarom is het belangrijk om ook te kijken naar manieren waarop je jouw stroomverbruik kunt verminderen. Er zijn tal van manieren, die weinig moeite kosten, waardoor jij ervoor kan zorgen dat je minder stroom gebruikt, denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van kwalitatieve ledlampen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om je eigen groene stroom op te wekken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zonnepanelen. Door deze op je dak te laten installeren, kun je zelf voor een groot deel je eigen stroom op een milieuvriendelijke manier opwekken.
In groene stroom investeren
Mocht je graag een extra steentje bijdragen aan het opwekken van groene energie, dan kun je er ook voor kiezen om te investeren in aandelen van een windpark. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om mede-eigenaar te worden van een windmolen.