Er wordt steeds minder getrouwd in Nederland. Het is een traditie die langzaam aan populariteit verliest. Omdat het in veel gevallen handig is met je partner één geheel te vormen voor de wet, zijn er alternatieven. Je kunt een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract hebben, maar je kunt ook een fiscale partner hebben zonder dat je dat weet. Omdat een fiscaal partner nogal een verschil maak, is het van belang dat jij goed op de hoogte bent van de details. Ben je al fiscaal partner als je samenwoont? En wat betekent dit als het zo is? Hieronder vind je de antwoorden op deze vragen.
Fiscaal partnerschap uitgelegd
Maar wat is fiscaal partnerschap nu precies? Het komt er op neer dat je met een fiscale partner gezamenlijk belastingaangifte doet, in plaats van individueel. Beide inkomens, kosten en aftrekposten worden bij elkaar opgeteld zodat er een gezamenlijke aangifte ontstaat. Dit kan in een aantal gevallen leiden tot flink wat belastingvoordeel.
Wat voor gevolgen heeft het hebben van een fiscaal partnerschap?
Als je een fiscale partner hebt, ziet de belastingdienst jullie niet meer als aparte mensen voor de belastingaangifte. Dit heeft de belastingdienst bedacht, omdat je als koppel vaak samen aankopen doet. Het zou dan niet kloppen om de partners afzonderlijk van elkaar aangifte te laten doen. Er zijn ook meerdere aftrekposten waar je gebruik van kunt maken als je een fiscale partner hebt. Je hebt meer vrijheid om de inkomsten en het vermogen te verdelen. Zo kun je de aangifte aantrekkelijker voor jezelf maken. Als een van de partners een beduidend hoger inkomen heeft, is het mogelijk alle kosten en aftrekposten op dat inkomen te zetten. Zo heb je uiteindelijk een hoger bedrag dat niet belast wordt dan als je deze posten over het lagere inkomen laat gelden.
Nadeel is wel dat sommige aftrekposten slechts gebruikt kunnen worden tot een maximaal inkomen. Bij een fiscaal partnerschap zijn de inkomens samen, dus is het totale inkomen een stuk hoger. Daarnaast kan het zijn dat sommige toeslagen komen te vervallen. Ook deze kunnen verbonden zijn aan een maximaal inkomen. Met een dubbel inkomen zit je vaak al snel boven dat maximum.
Hoe word je fiscaal partner?
Denk je dat fiscaal partnerschap voor jou voordelen kan hebben? Dan kun je fiscaal partner worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je trouwt, een samenlevingscontract hebt of geregistreerd partner bent. Woon je samen maar heb je nog geen trouwplannen? Dan is het aangaan van een samenlevingscontract een goed idee. Handige tips waar je aan moet denken bij een samenlevingscontract vind je in de link.
Je kunt echter ook een fiscale partner zijn zonder dat dit is vastgelegd. Er zijn een aantal situaties waarin dit het geval is. Bijvoorbeeld als je:
- Op hetzelfde adres staat ingeschreven als je partner en jullie samen een kind hebben.
- Op hetzelfde adres staat ingeschreven als je partner en er woont een minderjarig kind van een van jullie op dit adres.
- Op hetzelfde adres staat ingeschreven als je partner en je samen eigenaar van dit huis bent.
- Op hetzelfde adres staat ingeschreven als je partner en je pensioen heb je samen geregeld
- Wil je weten of jij een fiscaal partner hebt? Doe de check bij de consumentenbond.
Ook als je het afgelopen jaar fiscaal partner bent geweest, en je woont nog steeds met dezelfde partner op hetzelfde adres, ben je voor de belastingdienst een fiscaal stel.
Tips voor samenwonen
Ben je van plan om te gaan samenwonen? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Zo is het goed om te bekijken of het voor jullie ook voordelig is om fiscaal partner te worden, maar ook hoe je inkomsten en uitgaven gaat verdelen. Bekijk hier de handige samenwonen checklist!