Nederland telt inmiddels meer dan een miljoen zzp’ers en dit aantal groeit jaarlijks explosief. Mede door de economische onzekerheid, kiezen steeds meer mensen eieren voor hun geld en beginnen zij voor zichzelf. Werken als zzp’er heeft zeker veel voordelen. Zo kun je vaak voor een groot deel vanuit huis werken en kun je zelf je werktijden bepalen. Maar, elk voordeel heeft zijn nadeel… Zo kun je te maken krijgen met een wanbetaler. Wanneer deze wanbetaler na meerdere herinneringen alsnog weigert te betalen, kun je een incassobureau inschakelen. Hoe werkt dit precies?
Het inschakelen van een incassobureau
Ook als zzp’er gaat het leven niet altijd over rozen. Zo moet je zelf voor je pensioen sparen én kun je soms te maken krijgen met klanten die niet willen betalen. Eerder schreven we al een artikel over ‘wat te doen als je te maken krijgt met een wanbetaler’. Na zelf zowel schriftelijk als telefonisch een betaalherinnering verstuurd te hebben, raak je uit je opties. Betaald de klant nog steeds niet? Dan rest er nog maar één optie: het inschakelen van een incassobureau!
Wat is een incassobureau?
Een incassobureau is een bedrijf dat de onbetaalde factuur voor jou gaat innen. Nederland telt in totaal zo’n 500 incassobureaus en deze gaan op verschillende manieren te werk. Er bestaan incassobureaus die tegenover een vaste vergoeding voor je aan het werk gaan, maar de meerderheid van de incassobureaus werkt met een ‘no-cure-no-pay’ regeling. Oftewel: als het incassobureau er niet voor zorgt dat de wanbetaler betaald, dan hoef jij het incassobureau ook niet te betalen.
Hoe werkt een incassobureau?
De eerste stap van een incassobureau is altijd het sturen van een aanmaning. Deze aanmaning wordt door het incassobureau zelf opgemaakt en verstuurd namens jou (de schuldeiser). De betaaltermijn van deze aanmaning is vaak erg scherp. Zo kan deze een week bedragen, maar ook enkele werkdagen. Voordat jij het incassobureau inschakelde heb je namelijk zelf ook al een aantal betaalherinneringen verstuurd. De wanbetaler heeft zijn kansen dus al gehad. Na de eerste aanmaning, volgt er nog een aanmaning. Deze aanmaning is nog iets strenger en bevat vaak ook een ingebrekestelling. Hierin wordt de wanbetaler verteld dat hij of zij niet aan de betalingseisen heeft voldoen en dat er rechtsmaatregelen getroffen zullen worden indien betaling uitblijft. Een goed incassobureau weet ervoor te zorgen dat de wanbetaler overstag gaat.
Geen succes?
Af en toe kan het voorkomen dat een incassoprocedure geen betaling oplevert. In dit geval kan het dossier worden overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder. Dit houdt in dat de zaak voor de rechter komt. In veel gevallen is dit echter niet nodig en is het inschakelen van een incassobureau voldoende!
Heb jij ervaring met het inschakelen van een incassobureau? Laat het ons weten in de reacties hieronder!