Een hoop mensen hebben de droom om een mooie horecazaak te starten. Je kan bijvoorbeeld denken aan een leuk restaurant of een gezellig café. Bij het starten van een horecazaak komt natuurlijk wel veel kijken. Je moet beschikken over een sociale hygiëne diploma (SVH) en daarnaast moet je ook wel enige kennis hebben van het horeca vak. Als je zelf geen spaargeld hebt moet je ook het geluk hebben dat je een lening kan afsluiten of je moet de hulp van een geldschieter of investeerder kunnen inschakelen. In dit artikel geven wij je 8 tips die je kunnen helpen bij het beginnen van een eigen horecazaak!
#1. Een goed concept bedenken en op papier zetten
Ben je van plan om een eigen horecazaak te starten? Zorg er dan voor dat je een goed concept bedenkt wat kans van slagen heeft in de stad waar je van plan bent om een zaak te openen. Kijk wat voor horecazaken er al in de omgeving zitten en onderzoek waar er eventueel behoefte aan is.
#2. Inschrijven KvK
Wanneer je een eigen horecazaak gaat openen dan ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijven in het handelsregister kost je €50,-. Het is belangrijk dat je dit niet later doet dan een week na het openen van je horeca onderneming. Nadat je bent ingeschreven in het handelsregister zal de Kamer van Koophandel je ook aanmelden bij de Belastingdienst.
#3. Contact opnemen met de gemeente
Bij het openen van je horecaonderneming moet je voldoen aan diverse eisen van de gemeente. Stel dat je een leuk pand hebt gevonden waar jij jouw horecaonderneming wil vestigen en je bent van plan om er een café van te maken. Voordat je overgaat tot aankoop van het pand doe je er verstandig aan om eerst bij de gemeente te checken of je in dit pand wel een café mag beginnen. De gemeente kan vaak nog dwars gaan liggen als het bestemmingsplan van de omgeving in strijd is met jouw idee om er een horecazaak in te openen.
Lees ook: Zo maak je de lekkerste Mojito!
#4. Vergunningen
In sommige gemeenten moet je eerst in het bezit zijn van bepaalde vergunningen om ergens een horecazaak te mogen starten. Als er in jouw onderneming alcoholische dranken worden gedronken dan moet je bijvoorbeeld een drank- en horecavergunning aanvragen bij de gemeente. Heb je dit niet, dan kan je zaak binnen de kortste keren gesloten worden.
#5. Over voldoende geld beschikken om te investeren
Een horecazaak opstarten is vaak niet eenvoudig en als je jouw pand nog helemaal moet verbouwen en opnieuw in wil richten dan moet je over voldoende geld beschikken. Ga je een restaurant starten in een pand waar eerder geen horecazaak gevestigd zat? Je moet dan nog alle horeca apparatuur kopen voor de keuken en andere plekken in je restaurant. Dit kan flink wat gaan kosten en daarom is het belangrijk dan je zeker weet dat je genoeg geld beschikbaar hebt om een horecazaak te kunnen openen.
Heb jij ooit de droom gehad om een horecazaak te beginnen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!