We leven tegenwoordig in een ‘fitgirl’ maatschappij. In vrijwel iedere lunchroom heb je wel een ‘superfood’ maaltijd, een sportschool abonnement is haast onmisbaar en op social media zijn de afgetrainde lichamen niet te vermijden. Maar wat nou als dit niet helemaal in jouw straatje past? Als je eigenlijk veel liever gewoon met de bus naar school of werk gaat, en ’s avonds heerlijk op de bank wilt ploffen met een patatje oorlog? Dan hebben we hier alsnog een paar tips, zodat je zonder schuldgevoel alsnog dat patatje kan eten!
#1. Drink veel water
Om vet en koolhydraten om te kunnen zetten in energie is water nodig, en dus ook voor vetverbranding. Door te weinig te drinken, zal het vetverbrandingsproces dan ook worden verstoord. Naast het bijdragen aan vetverbranding, heeft water drinken nog een andere bijkomstigheid. Veel mensen hebben namelijk niet helemaal goed door wanneer ze dorst of trek hebben, en eten dus wanneer ze eigenlijk voornamelijk water nodig hebben. Door voordat je gaat eten eerst een glas water te drinken, eet je aanzienlijk minder.
Leestip: 22 handige lifehacks voor in de keuken!
#2. Korte workouts
Tegenwoordig zijn er veel apps die je helpen om een gezond leven te leiden. Deze bieden vaak ook korte workouts van tussen de 5 en 10 minuten. Zo heb je toch een kleine training gedaan, maar hoef je er niet enorm veel tijd voor in te plannen. Iedere dag een keer en je zult al veel verschil merken!
#3. Koop fruit
Vaak gaan mensen de fout in met hun tussendoortjes. Tijdens de pauze of onderweg snoepen mensen al snel heel wat mee. Om dit soort foutjes voor te zijn is het handig om fruit mee te nemen. Stop het bijvoorbeeld in een bakje, of koop gemakkelijk mee te nemen fruit als een appel of een banaan.
Lees ook: Vapen is hip en wij doen mee met de trend!
#4. Eet langzamer
Het enzym leptine zorgt ervoor dat wij een verzadigd gevoel hebben nadat we hebben gegeten. Het duurt alleen wel even voordat dit in jouw hersenen is doorgekomen. Dus voordat je je tweede bord opschept, wacht een paar minuten. Wie weet heb je daarna helemaal geen trek meer.
#5. Slaap voldoende
Wanneer je niet voldoende slaapt, wordt er overdag te weinig leptine aangemaakt. Hierdoor zal je dus minder snel verzadigd zijn na een maaltijd. Daar tegenover staat ook nog eens dat het enzym ghreline, wat zorgt voor hongergevoel, juist toeneemt bij verminderde slaap. Ook zal je metabolisme verstoord worden. Je lichaam raakt nou eenmaal gewend aan activiteit overdag en rust ’s nachts. Als hier veel verstoring in komt, zal je metabolisme ook verward raken en dus minder goed werken.
#6. Probeer zoveel mogelijk te bewegen
Ieder moment van beweging is er weer een. Neem wat vaker de trap, loop een keer een blokje om of fiets een keer naar je werk of school. Ook kun je wanneer je met een vriend of vriendin hebt afgesproken bijvoorbeeld voorstellen om te gaan wandelen. Een mooi moment om bij te kletsen, maar tegelijk ook bezig te zijn.