E-sigaretten, ook wel ‘dampers’ of ‘vapers’ genoemd zijn in Amerika en het Verenigd Koninkrijk mateloos populair. Ook steeds meer Nederlanders switchen naar dit gezondere alternatief. Wat is vapen precies? En hoe gezond is het?

Vapen

Dampen of Vapen is het gebruiken van een e-sigaret. Dit is een apparaatje dat door middel van een warmte-element een vloeistof met geur- en smaakstoffen omzet in een damp die vervolgens geïnhaleerd wordt. Deze damp heeft vaak een (lekker) smaakje en kan indien gewenst ook nicotine bevatten. In dat geval krijg je wanneer je dampt ook de verslavende ‘throat-hit’, welke vergelijkbaar met het gevoel van roken.

Leestip: 5 tips om de maandag te overleven!


Vapen als hulpmiddel om te stoppen met roken

Stoppen met roken is verschrikkelijk moeilijk. Uit onderzoeken blijkt dat minder dan 10% van de stoppogingen succesvol is… Er zijn vele hulpmiddelen op de markt die het makkelijker maken om te stoppen met roken. Nicotinevervangers, medische hulp of het gebruik van een e-sigaret. Deze elektronische sigaretten zijn geregeld in opspraak. Zo is niet precies duidelijk welke gevolgen het dampen van deze sigaretten voor je gezondheid heeft.  Wel is bewezen dat e-sigaretten maar liefst 95% minder schadelijke stoffen bevatten dan normale sigaretten. Daarnaast is de e-sigaret hét meest effectieve middel om mensen van tabak te helpen.

Leestip: 5 anti-kater tips die echt werken!


Slecht imago

Waarom staan deze elektronische sigaretten dan in zo’n slecht daglicht? Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is men bang dat deze elektronische sigaretten mensen aanzetten tot roken, of kinderen of niet-rokers een weg naar roken doen vinden. Dit wordt echter door verschillende experts ontkracht. Zo blijkt uit onderzoek dat het aantal mensen dat is begonnen met roken door de e-sigaret op minder dan 1% ligt.  Daarnaast kwam Professor Ann McNeill, werkzaam aan de Universiteit van Londen met een statement waarin zij vermeldde dat elektronische sigaretten enorm veel mensen helpen met ‘afkicken’:

The evidence finds that almost all of the 2.6 million adults using e-cigarettes in Great Britain are current or ex-smokers, most of whom are using the devices to help them quit smoking or to prevent them going back to cigarettes

Daarnaast is het populairder worden van de e-sigaret natuurlijk fataal voor de omzet van de tabaksfabrikanten. De kans dat iemand die gestopt is met roken door middel van een e-sigaret, op een moeilijk moment een pakje sigaretten koopt is nihil. Het dampen e-sigaret geeft namelijk een vergelijkbaar gevoel als het roken van een sigaret. Deze tabaksfabrikanten steunen – hoe hypocriet het ook is – de ‘anti-tabakslobby’ in hun strijd tegen de e-sigaretten.

Leestip: Pornoverslaving is een ding: zo kom je er vanaf!


Onze mening

Wat vinden wij er zelf van? Hoewel er nog niet veel bekend is over de gezondheidsvoordelen, het internet volstaat met ‘horrorverhalen’ (die overigens niet door medische professionals bevestigd worden) en verschillende organisaties samenwerken om de e-sigaret te verbannen, zijn wij fan! De cijfers liegen niet en het is niet voor niets dat deze gadget langzaam de wereld aan het veroveren is. Bovendien is vapen in de meeste gevallen ook goedkoper als roken. Wij vragen ons dan ook hardop af:

 

Waarom zou je als roker niet switchen naar een e-sigaret?’ 

Wel is het natuurlijk altijd beter om geen van beiden te doen. Wij zijn dan ook van mening dat beginnen met vapen zonder dat je verslaafd bent aan nicotine nergens op slaat.

Heb jij goede (of slechte) ervaringen met Vapen? Laat het ons weten in de comments hieronder!