In vrijwel iedere keuken vind je verschillende pannen. Een deel ervan is min of meer onmisbaar, en wordt meerdere keren per week gebruikt. Maar daarnaast zijn er ook van die pannen die je eigenlijk niet per se nodig hebt, maar die het leven wel leuker of makkelijker kunnen maken. En heb je die eenmaal een keer geprobeerd, dan is de kans groot dat je al snel niet meer zonder kan of wil.
De pannen die je écht nodig hebt
Er zijn van die pannen die simpelweg onmisbaar zijn in de keuken, en waar je dus feitelijk niet zonder kan. Pannen die je nodig hebt om de dagelijkse maaltijden te bereiden, of om even snel iets gemakkelijks in te maken.
Bijna iedereen heeft dan ook wel kookpannen in verschillende groottes en vaak ook nog een steelpannetje in huis. Je hebt ze nodig om aardappelen in te koken of pasta, rijst of groenten. En in een steelpan, kun je zowel sauzen bereiden als even snel wat eieren koken. Behoorlijk onmisbaar dus, en daarom bij vrijwel iedereen aanwezig.
Ook pannen om iets in te bakken hebben we bijna allemaal wel in huis. Koekenpannen, of hapjespannen, ze zijn niet weg te denken uit onze keukenkastjes. Je bakt er even snel een eitje in, maar ook vlees of vis kun je in zowel een koekenpan of hapjespan bereiden. Hapjespannen zijn daarnaast, door hun hoge randen, ook nog eens erg geschikt om eenpansmaaltijden in te bereiden.
De pannen waar je blij van wordt
Naast de pannen die je min of meer nodig hebt om maaltijden te kunnen bereiden, zijn er van die pannen die je aanschaft omdat ze iets extra kunnen, of omdat je er simpelweg blij van wordt. Veel van de gerechten die je hierin kunt bereiden krijg je ook op een andere manier wel op tafel, maar ze maken het leven net wat leuker of makkelijker.
Tajines zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze komen oorspronkelijk uit de Berber keuken. De grote aardewerken schalen zijn bij uitstek geschikt om stoofpotten te bereiden, met lekker veel vlees, vis en groenten. Maar door hun mooie uiterlijk gebruiken we ze ook graag bij het opdienen ervan. Ben je eenmaal bereid je stoofpotten of andere gerechten hierin te bereiden en op te dienen, dan is de kans groot dat je niet meer anders wil.
Ook pannenkoekenpannen zijn op zich niet onmisbaar, maar wel extra fijn als je regelmatig pannenkoeken bakt. In vergelijking met een koekenpan zijn zij extra plat en voorzien van een bodem die de warmte extra goed geleidt en verdeelt, zodat jij de perfecte pannenkoeken kunt bakken. Niet onmisbaar, in een koekenpan of zelfs een hapjespan gaat het je ook lukken, maar wel extra handig.